Nytt lagförslag utestänger navalnister

I kölvattnet av Navalnyjprotesterna i januari och april stryper nu den ryska regimen ytterligare utrymmet för landets utomparlamentariska opposition. Navalnyjs antikorruptionsfond och hans staber ute i landet håller på att förbjudas som extremistiska, och nu har ett förslag lagts fram i statsduman om att porta alla hans anhängare från höstens parlamentsval.

Inträngande mastodontverk om Putin

LARS-ERIK ÖLLER. Mycket är känt sedan gammalt om Putin, men ingen beskrivning kan mäta sig med Catherine Beltons Putins People: How the KGB Took Back Russia and Then Took on the West (Harper Collins 2020), både i djup och i detaljrikedom när det gäller utvecklingen i Ryssland under den långa tid Putin varit verksam.

Lukasjenka besökte Putin

I går besökte Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka sin ryske kollega Vladimir Putin i Moskva. Farhågor fanns att mötet skulle innebära ett avgörande steg på väg mot integration mellan länderna. Alltsedan det belarusiska fuskvalet och tillslagen mot protesterna i höstas har ju Ryssland framstått som Lukasjenkas enda stöd.

Dags för nya massutvisningar?

I Dagens Nyheter talas om gungningar i den ”geopolitiska balansen”, och på andra håll har jag sett spekulationer om en hårdnade gräns genom Europa – något som börjar påminna om järnridån. Så illa är det knappast. Men tonläget är onekligen högt just nu. Det handlar om Ukraina, Navalnyj, och om en lång rad ryska utrikespolitiska försyndelser – nu även bombdåd i Tjeckien.

Biden trappar upp sanktioner

I går meddelade Vita huset att Joe Biden inför nya sanktioner mot Ryssland. Detta bara två dagar efter att han, med anledning av den ryska militära mobiliseringen kring Ukraina, ringde upp Putin och föreslog ett toppmöte. Ryssland verkar visserligen inte ha någon brådska med att dra tillbaka styrkorna från gränsområdena men gjorde ändå intryck av att ha fått vad det var ute efter. Så riktigt varför sanktionerna följer så tätt inpå kan man undra. Möjligen finns nu en risk att mötet inte blir av.

Krigshotet tills vidare över?

Joe Bidens telefonsamtal till Vladimir Putin i går tycks ha desarmerat den spända situationen kring Ukraina, för ögonblicket. Av allt att döma nappar Putin på erbjudandet om ett toppmöte mellan de båda. Redan i går kväll ska han ha ringt Finlands president Sauli Niinistö och frågat om mötet kan hållas i Finland.

Sviktande vilja att demonstrera för Navalnyj

Förhandsanmälningarna till en framtida demonstration för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har, efter en snabb första tillströmning, avtagit. Efter tre veckor har de ännu inte nått den halva miljon som skulle vara förutsättningen för att utlysa protesten till någon gång senare i vår.

Kallt krig blir hett i Donbass

Det är mycket tal om kallt krig nu. Främst mellan USA och Kina, men stundtals har det ju även talats om ett ”nytt kallt krig” även mellan Väst och Ryssland. Ökande militär spänning och olika syn på demokrati är vad som påminner om det verkliga Kalla krig i vars skugga en del av oss växte upp. Men skillnaderna mellan nu och då är nog ändå större än likheterna.

Ett mordförsök med grumliga motiv

Varför den ryska säkerhetstjänsten FSB försökte mörda Navalnyj i augusti förra året vet vi inte. Min första tanke var att det hade att göra med de rekordstora protesterna i Belarus, efter det riggade valet där. För den ryska regimen var risken påtaglig att demonstrationsvågen skulle sprida sig dit – och den enda i Ryssland som kan ställa sig i spetsen för en sådan jätteprotest är just Navalnyj. Alltså vore det relevant att röja honom ur vägen just precis då.

Dialog i Belarus långt borta

Närmare åttahundratusen människor har nu uttryckt sitt stöd för internationellt medlade förhandlingar mellan Lukasjenkaregimen och den landsflyktiga, av många förmodade, vinnaren i augustivalet Svjatlana Tsichankouskaja….