Aljochina blev fri i fängelset

LARS-ERIK ÖLLER. Späd och 160 lång, skrämmer Putin, med sin sång. Så kunde jag summera Mashas bok Riot Days – om Pussy Riot och tiden i fängelse (Teg Publishing 2018). Tänk att Putin måste visa vilken macho han är genom att låta sina hejdukar ge sig på tre unga skyddslösa kvinnor! 

Först en påminnelse om vad dessa modiga tjejer blivit så berömda för.

Rockgruppen har tre fasta medlemmar: Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj. De har utfört åtskilliga uppträdanden där sångtexterna handlar om brott mot mänskliga rättigheter och riktar sig mot Putin. Det kändaste uppträdandet skedde den 21 februari 2012 i Kristus frälsarens katedral i Moskva. För detta blev de alla tre dömda till två år i arbetsläger. Jekaterina blev villkorligt frigiven efter flera månader i ett hemskt häkte.

De dömdes för hädelse (!) och huliganism. Det var emellertid fråga om en politisk manifestation. Straffet som inte stod i någon som helst proportion till “brottet” väckte stor uppmärksamhet och protester förekom främst i Europa (även i Sverige) och Amerika och tjejerna erkändes som politiska fångar av Amnesty International. Det var alltså fråga om en lumpen hämnd.

Pussy Riot ville med sin manifestation protestera mot Putins val av sig själv för tredje gången, mot regimens förtryck och mot kyrkans stöd till detta.

Propagandan som skulle avleda uppmärksamheten från detta faktum hävdade det fruktansvärda i att man uppträtt på altaret i en kyrka. Det var lätt att sälja till den breda allmänheten. Det man inte sade var att kyrkan ifråga inte alls ägs av Rysslands ortodoxa församlingar, utan av en stiftelse som tar in stora pengar av turister. Den kan också hyras av företag för tillställningar av olika slag, fastigheten är alltså tillhåll för en slags affärsrörelse. Vem har då vanhelgat kyrkan?

Tilläggas kan att patriarken Kirill är bästa kompis med Putin och brukar uppmana de rättrogna att rösta på denna fromma beskyddare, för vars glans Kristus verkar blekna. Putin har kanske inte läst om när Jesus kör ut krämarna ur templet, men det borde ju Kirill känna till, för han tycks anse sig som expert.

Bokens huvudtema är den brutala och nedbrytande behandling flickorna fick utstå, först under häktningstiden och sedan i arbetslägret. Aljochina skildrar sina egna erfarenheter, Nadezjdas berättar Masha Gessen om i sin bok Ord kan krossa betong – berättelsen om Pussy Riot (Brombergs bokförlag 2014).

Strax efter uppträdandet försöker tjejerna gömma sig och lyckas med det en tid, men så häktas alla tre brutalt efter åtskilliga nervpirrande dagar. Tio svartklädda poliser omringar dem vid en tunnelbanestation, ungefär som om de skulle vara terrorister. Aljochina placeras i isoleringscell; det skulle bli många sådana placeringar under fängelsevistelsen. Att hon till en början inte får träffa sin familj och sin lille son tycks ingå i straffet.

Boken består av korta avsnitt under en rubrik, lite som strödda dagboksanteckningar, där det mest handlar om vilka förödmjukelser och grymheter hon och medfångarna utsätts för. Bland förödmjukelserna tycker jag en av de värsta är att fångarna hela tiden visiteras nakna, som om man var rädd att de skulle gömma på sig dödliga vapen. Bland grymheterna: 16-18 timmars intensivt syende av uniformer, sju dagar i veckan. 

Men Aljochina låter sig inte besegras! Hon protesterar, trotsar, ja till och med stämmer fängelsepersonalen och: vinner! Hon blir ju knappast populärare bland sina plågoandar, men samtidigt verkar de bli rädda för henne och tycker att det i slutändan är skönt att bli av med henne. 

För att citera henne själv:

“När jag dömdes till fängelse för en politisk protest insåg jag att fängelsestraff inte bara handlar om att lära sig att följa regler. De får en att tro att regler inte går att bryta.” 

“För att frihet skall existera måste man kämpa för den varje dag.”

“Den här boken handlar om att jag gjorde ett val.”

Pussy Riot är fortfarande aktiva trots att de har blivit piskade av maskerad-kosacker i Sotji och fått grön färg kastad i ansiktet på sig. Kolla på nätet, där finns bland annat en fin video med Nadezjda, “Make America Great Again.” När detta skrivs har också två mindre kända Pussy Riot-medlemmar nekats asyl i Sverige. Ett nytt bottennapp av Migrationsverket!