Fortsatt förföljelse av krimtatarer

Allt sedan den ryska ockupationen för två år sedan har många företrädare för det krimtatariska folket vägrat erkänna Krim som ryskt territorium och har drabbats hårt av trakasserier och kränkningar av sina mänskliga rättigheter. 15 000 personer har redan lämnat Krim, krimtatariska medier har stängts ner och journalister hotats, aktivister har dödats, kidnappats och anklagats för extremism, och krimtatarernas högsta beslutande organ har förklarats extremistiskt och illegalt.

ervin ibragimov
Den kidnappade aktivisten Ervin Ibragimov är fortfarande försvunnen.

Den senaste månaden har inte varit något undantag. Den 24:e maj kidnappades den krimtatariska aktivisten Ervin Ibragimov efter att ha upplevt sig förföljd av okända personer i en bil. Övervakningskameror fångade hur han tvingades in i en minibuss av uniformklädda män och fördes bort. Sedan dess finns inga spår efter honom. Ervin Ibragimov är en ledamot av den krimtatariska världskongressen och var tidigare ledamot av kommunfullmäktige i Bachkhisarai. Krimtatariska aktivister tror att han blivit bortförd av ryska säkerhetsstyrkor.

Att krimtatariska aktivister försvinner på detta sätt är tyvärr inte helt ovanligt. Enligt den krimtatariska ledaren Mustafa Dzjemilev har 22 människor försvunnit sedan ockupationen av Krim inleddes. Fyra krimtatariska aktivister som har försvunnit ska senare ha hittats döda. Den första som försvann var Resjat Ametov som vid en fredlig enmansdemonstration i mars 2014 uttalade stöd för att Krim skulle vara en del av Ukraina. Han kidnappades från platsen för att två veckor senare bli funnen mördad och torterad. Mordet är ännu inte löst.

Efter att ha skrivit om just dessa försvunna personer och hur förföljelsen av krimtatarerna ökar fick den framstående krimtatariska journalisten Lilija Budzjurova igår emotta en officiell varning från myndigheterna som innebär att hon riskerar rättsliga påföljder för extremism om det skulle inträffa igen.

Just extremismlagen är flitigt använd när det kommer till behandlingen av krimtatarerna. Som vi rapporterade om i februari så beslutade Riksåklagaren på Krim att pröva krimtatarernas högsta beslutande organ Mejlis för extremism, och efter att Högsta Domstolen i början på maj följde hennes begäran så är nu alltså Mejlis förbjuden att verka på den Ryska Federationens territorium.

För tre veckor sedan förhördes dessutom Mejlis vice ordförande Ilmi Umerov av FSB efter att i ukrainsk TV ha sagt att Krim måste återförenas med Ukraina. Han står nu anklagad för separatism och riskerar fängelse.

Trakasserierna mot krimtatarerna är tydligt politiskt motiverade och har uppmärksammats av flertalet internationella organisationer och politiker. Men trots internationell uppmärksamhet så förefaller förföljelsen av krimtatarerna fortsätta i oförminskad styrka och förtrycket ha blivit systematiskt.