Panamadokumenten avslöjar koppling till Putin i Magnitskij-fallet

roldugin
Cellisten Sergej Roldugins förmögenhet i jämförelse med några av världens största artisters.

OCCRP publicerade i förra veckan en uppmärksammad artikel där de beskriver hur Putins gode vän cellisten Sergej Roldugin tog emot en stor summa pengar från ett offshorebolag samtidigt som samma företag användes för att stjäla pengar från den ryska statskassan i Magnitskij-fallet. 

Cellisten Sergej Roldugin beskrivs av som en av Putins närmaste vänner och enligt OCCRP fungerar han som hemlig målvakt till Putin. En stor del av de rikedomar han sitter på anses vara Vladimir Putins. I samband med att Panamadokumenten släpptes blev Roldugin en av de mest uppmärksammade ryska namnen på grund av sin förmögenhet på 2 miljarder US$, kopplingar till Bank Rossija samt ägande av diverse offshorebolag.

De senaste uppgifterna om Roldugins kopplingar till Magnitskij-fallet är häpnadsväckande. Det kan dock förklara mycket av Kremls hårda linje i fallet Magnitskij och varför Putin var beredd att offra så mycket för att försvara förövarna.

Det var år 2009 som Magnitskij hittades död i fängelset efter att ha misshandlats och förvägrats vård under en längre tid. Om de nya uppgifterna stämmer så kan Putin genom detta avslöjande anses direkt delaktig i Sergej Magnitskijs död.