Ales Bjaljatski berättar själv om sitt engagemang

Det känns tungt att följa nyhetsrapporteringen om rättsprocessen mot Vjasnas ordförande Ales Bjaljatski i Belarus (Vitryssland). Ales är en god vän till mig och många andra i Östgruppen och en av de belarusier som jag lärt känna bäst sedan jag började intressera mig för utvecklingen i landet i början av 2000-talet.

År 2007 gav Östgruppen ut en antologi om situationen för de mänskliga rättigheterna i forna Sovjetunionen, ”Brännpunkter Öst”. Ales skrev ett av kapitlen, där han bland annat berättade om grunden för sitt eget människorättsengagemang. Jag återger här några utdrag ur det förord som jag skrev till antologin. Ales kapitel i dess helhet kan läsas här:

(Ur förordet till Brännpunkter Öst)

Juni 2006. Jag är på ett kontor i Minsk tillsammans med den obotlige optimisten Ales Bjaljatski. Han summerar utvecklingen efter det vitryska presidentvalet i mars samma år. Mer än tusen personer greps och dömdes till fängelsestraff. En presidentkandidat sitter häktad, anklagad för ”huliganism”, och riskerar flera års fängelse. Studenter har slängts ut från sina universitet. Anställda har fått sparken. Myndigheternas press på det civila samhället, på oppositionspolitikerna och på de oberoende massmedierna blir bara hårdare och hårdare.

– Nu kan det vända när som helst, kommenterar Ales med ett hoppfullt leende.

Ales Bjaljatski leder en av Vitrysslands viktigaste människorättsorganisationer, Vjasna. Han var en förgrundsfigur redan i den vitryska demokratirörelsen under Sovjetunionens sista år. Ett otal gånger har han gripits och dömts till fängelse på grund av sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Han vet av egen erfarenhet hur viktig medmänniskors solidaritet är för den som drabbats av regimens förtryck, vare sig det handlar om moraliskt stöd eller något annat, mer handfast.

Jag följer med honom till en sportaffär. Senare samma dag ska han och några andra från Vjasna ge sig iväg till Saligorsk strax utanför Minsk. De ska åka dit för att stötta en grupp hungerstrejkande ungdomar som meddelat att de bland annat är i behov av sovsäckar. Ales studerar affärens utbud noggrant innan han bestämmer sig.

– Det får inte vara den allra enklaste sorten. De måste vara hyfsat bekväma, grabbarna har det jobbigt nog ändå! konstaterar Ales och köper sju sovsäckar.

[—]

Ales Bjaljatski riskerar ständigt att utsättas för repressalier från dem han kritiserar. Han säger att han inte känner någon rädsla, men har ändå låtit montera upp en övervakningskamera utanför sitt hem. På så sätt kan han och hans familj åtminstone känna sig lite tryggare när dörrklockan ringer.

Det känns onekligen som en ödets ironi att människor som kämpar för andras rättigheter själva löper så stor risk att råka illa ut. Men i den här delen av världen är mönstret tydligt: Att arbeta för mänskliga rättigheter är ofta liktydigt med att leva under ett visst hot, antingen från myndigheter eller också från andra aktörer med starka intressen i illegala verksamheter som människorättsförsvararna försöker bekämpa.

[—]

Kanske är det omöjligt för oss svenskar att inse hur starkt människorättsförsvarare i till exempel Vitryssland och Tjetjenien känner för begrepp som demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har varit så förskonade att vi börjat ta dem för givna och nästan glömt bort deras innebörd.

När Ales Bjaljatski häromåret intervjuades av Sveriges Radio frågade reportern om det var något särskilt han skulle vilja framföra till de svenska lyssnarna. Svaret kom snabbt, och borde stämma till eftertanke:

– Förstå att uppskatta er frihet!

 

Läs Ales Bjaljatskis kapitel i Brännpunkter Öst