Babtjenko fick Tucholskypriset

babtjenko rysslandsdagarna 2014
Arkadij Babtjenko och Stig Fredrikson, under Östgruppens Rysslandsdagar 2014

I helgen mottog den ryske författaren och journalisten Arkadij Babtjenko välförtjänt Svenska PENs Tucholskypris ”för sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet”.

Babtjenko förmedlar konsekvent en mycket mörk bild av situationen i Ryssland. Han gör det ofta med bitande sarkasmer och en fantastisk formuleringskonst, senast i denna text i Dagens Nyheter, där han trots alla nattsvarta scenarion ändå ger uttryck för det lilla hopp om positiv förändring som han själv under så stort risktagande verkar för:

Babtjenko: Ryssland är i krig så länge Putin sitter vid makten

I Svenska Dagbladet porträtteras och intervjuas Babtjenko av Stig Fredrikson som konstaterar att denne är en av de modigaste människor han träffat: ”Fast han ständigt mottar hot till livet på telefon och i mejl, tänker han försöka stanna kvar i Moskva. Han säger att han ständigt försöker vara så medveten om hotbilden mot sig själv att han skulle kunna ge sig av med två–tre dagars varsel om så krävs.”

Fredriksons artikel avslutas med ett typiskt Babtjenko-citat, lika dräpande som upplysande:

Till sist frågar jag Babtjenko om han tror att Vladimir Putins ställning kan hotas av att ekonomin nu går bakåt och att priserna på mat och andra nödvändiga varor stiger snabbt, samtidigt som vanligt folk börjar märka att deras inkomster och pensioner minskar.

– Nej, svarar Babtjenko bestämt. Det pågår en kraftmätning mellan kylskåpet och tv:n i alla ryska hem i dag, säger han. Kylskåpet blir allt tommare, men tv:n hjärntvättar folk med sin vanvettiga propaganda. Och än så länge är det tv:n som segrar, och Putin kan fortsätta att ockupera landet med 85 procents stöd i befolkningen.

Arkadij Babtjenko var för övrigt en av deltagarna vid Östgruppens Rysslandsdagar förra året, något som – i och för sig föga förvånande – också noterades av den ryska ambassaden i Stockholm:

Arkadij Babtjenko: Ryska ambassaden bevakar mig i Sverige