Belarusisk student relegerad efter möte med Carl Bildt

Tatsiana Sjaputska är pressekreterare i den belarusiska (vitryska) ungdomsorganisationen Malady Front. Den 16-17 november var hon i Bryssel som belarusisk representant vid det forum för civilsamhället som då arrangerades inom ramen för EU:s Östliga partnerskap, med Sveriges utrikesminister Carl Bildt som värd. Nu har Sjaputska relegerats från Belarus statliga universitet som straff för sin medverkan.

Redan i samband med mötet framkom att hon hotades av repressalier på grund av sitt deltagande. Enligt uppgifter i belarusisk press lovade då Carl Bildt och EU-kommissionären Benita Ferrero-Waldner att bevaka den fortsatta utvecklingen av Sjaputskas fall. I ett pressmeddelande kräver nu Östgruppen att Carl Bildt reagerar kraftfullt.

Tatsiana Sjaputska flankerad av Carl Bildt och Benita Ferrero-Waldner

Belarus representerades vid forumet av två delegationer, en oberoende och en regimlojal. I den senare ingick fackföreningsledaren Leanid Kozik, som på plats intygade att inget skulle hända Sjaputska. Han meddelade dessutom att han i så fall själv skulle organisera en protestdemonstration i centrala Minsk. Nu vill dock Kozik inte längre kännas vid sitt uttalande i Bryssel.

Sjaputskas fall är ännu ett tydligt exempel på det förtryck som alltjämt pågår i Belarus. Regimen försöker hejda människors samhällsengagemang med hjälp av avskräckning. Statligt anställda som uttalar offentlig kritik riskerar att avskedas och studenter slängs alltså ut från universiteten. En vardagsnära form av förtryck som tyvärr är väldigt effektiv.