Björnar som inte var någon anka

Reklambyrån Studio Total har tidigare gjort sig känd för spektakulära aktioner – häromåret brände man bokstavligen upp 100 000 kronor i Almedalen tillsammans med Gudrun Schyman – och fejkade nyheter. Igår meddelade man att man på låg höjd flugit in över belarusiskt (vitryskt) territorium och från flygplanet slängt ut 800 nallebjörnar i fallskärm med budskap om ökad yttrandefrihet i Belarus.

Men var det sant? Jag blev kontaktad av Resumé som bad mig kommentera historien. ”Sannolikt en bluff” sade jag, och grundade min bedömning på avsaknaden av bildmaterial som styrkte nyheten, samt på den belarusiska massmedierapporteringen där ingen verkade ha känt till det hela. Nallebjörnsbombningen nämndes visserligen i flera medier, men det gjordes i termer av misstänkt ”tidningsanka”. Aftonbladets artikel som först rapporterade om aktionen rymde också vissa uppgifter som inte tycktes stämma överens med den information som fanns att finna i belarusiska massmedier. Dessutom har ju som sagt Studio Total en bakgrundshistoria som får en att tänka efter flera gånger innan man litar på deras uppgifter.

En stund senare pratade jag emellertid med Hannah Lina Frey på Studio Total och fick då intrycket att det osannolika kanske trots allt hade ägt rum. Jag fick också tillgång till filmmaterial som tycktes styrka berättelsen.

De nya uppgifterna fick mig att börja tro på Studio Totals version. Jag står för det jag sade till Resumé, utifrån dåvarande informationsläge, men är inte sämre än att jag kan ändra mig i ljuset av de nya uppgifter  och bevis som presenterats. Några av dem återfinns i reklambyråns artikel på SVT Debatt.

Resumé har idag följt upp med en ny artikel, där också mitt nya ställningstagande framgår.

Nu börjar det också komma information om hur nallebjörnar hittats i Belarus, vilket naturligtvis är ett ännu starkare, eller rentav avgörande bevis. Här berättar till exempel två invånare i Ivjanets, där den första nalledumpningen ska ha ägt rum, att de sett både planet och nallebjörnarna. Enligt Svjatlana Turko fanns det ett antal hopsamlade nallebjörnar på stadens polisstation, dit hon kallats för att vittna om vad hon sett.

Intressant är förstås hur historien följts upp i Belarus. Försvarsdepartementet förnekar att något intrång har gjorts och kallar filmerna för ”montage med Photoshop” (sic). I ett större perspektiv riskerar det hela att bli en riktig skandal för Försvarsmakten, som uppenbarligen inte hade koll på det svenska planet. Jämförelser görs med Mathias Rusts legendariska landning på Röda torget i Moskva 1987. Så sista ordet är nog inte sagt än…