Demonstranter blir gripna i Belarus

Brutala gripanden av fredliga demonstranter

På onsdagen gick återigen stora folkskaror ut på gator och torg för att protestera mot Lukasjenkaregimen. Demonstrationer hölls i Minsk, Hrodna och Mahiljou.

Själva demonstrationerna avlöpte lugnt. Men efteråt slog regimen till med kraft mot särskilt utvalda personer och grupperingar, precis som man gjort flera gånger tidigare de senaste veckorna. I Minsk var det i första hand deltagare ur anarkiströrelsen som drabbades.

En stor grupp anarkister deltog i själva demonstrationståget, och fixade bland annat lite av karnevalsstämning med hjälp av en egen trumsektion.

Efter demonstrationen gick civilklädda poliser till attack mot just anarkisterna, men andra demonstranter lyckades skärma av dessa så att de kunde kliva på en linjebuss och lämna platsen.

Vid ett hållplatsstopp en stund senare var dock poliser åter på plats. De stormade in i bussen och grep under våldsamma former en stor grupp passagerare. Vid tillslaget inne i bussen användes enligt vissa rapporter också tårgas.

Flera av episoderna filmades. Här en film som visar hur demonstranter från anarkiströrelsen hjälps på bussen av andra demonstranter.

Här en film inifrån bussen, när de civilklädda poliserna en stund senare stormat in och börjat gripa demonstranter (klicka på bilden så länkas du till filmklippet):

Samma händelse, filmad utifrån:

Redan innan demonstrationen i Minsk inletts genomfördes för övrigt också brutala gripanden:

Som framgår av filmerna är det alltså inga uniformerade poliser som ingriper mot de fredliga demonstranterna, utan helt civilklädda muskulösa personer som ger intryck av att vara våldsamma och kriminella busar. Vilket de ju i och för sig också är, även om de samtidigt står på Lukasjenkaregimens lönelista…