Brutalt våld mot demonstranter i Minsk

Belarusisk (vitrysk) polis har ikväll med våld skingrat protestdemonstrationen i Minsk. Ett stort antal demonstranter har gripits, många har också förts till sjukhus med allvarliga skador. Dessutom har flera närvarande presidentkandidater misshandlats och gripits i samband med händelsen. Östgruppen kräver i ett pressmeddelande att Sveriges regering kraftfullt fördömer det brutala polisvåldet. Carl Bildt har redan uttryckt oro på sin blogg, och det är bra men inte tillräckligt. Ett mer officiellt uttalande bör också göras.

Totalt hade över tiotusen människor samlats i centrala Minsk för att protestera mot det uppenbara fusk som präglat presidentvalet i Belarus. Imorgon kväll har man kallat till en ny protestdemonstration.

Demonstranterna står upp för det belarusiska folkets rätt att välja sina politiska företrädare i fria och rättvisa val. De utsätter sig för stora risker och är i akut behov av stöd utifrån för att våga fortsätta sin kamp för demokrati. Regimens agerande visar å sin sida tydligt att dess tal om liberalisering och demokratisering inte haft någon som helst förankring i verkligheten.

DN
DN2
SvD2
SvD
Expressen
Expressen 2
Expressen 3