Det bidde inte ens en tumme

utrikesdebatt-0840
Inte ett ord om Belarus i årets utrikesdeklaration

När utrikesminister Margot Wallström idag presenterade regeringens utrikesdeklaration i Sveriges riksdag fullföljdes den process som pågått sedan några år tillbaka vad gäller Sveriges Belaruspolitik. Från att 2011 ha tydligt uppmärksammat de omfattande människorättsbrotten i Belarus (Vitryssland) har man nu nått en punkt där landet inte nämns överhuvudtaget. Och det trots att situationen inte på något sätt har förbättrats, snarare tvärtom.

Allt får naturligtvis inte plats i en utrikesdeklaration. Och alla länder kan inte nämnas. Men tendensen är likväl tydlig.

Så här har Belarus hanterats i de fem senaste utrikesdeklarationerna.

2015

– – –

2014

Vi beklagar avsaknaden av en demokratiseringsprocess i Vitryssland, liksom bakslagen i Azerbajdzjan.

2013

Moldavien gör framsteg, medan Ukraina står still och Vitryssland väljer att isolera sig.

2012

I Georgien och Moldavien sker framsteg. I Vitryssland, däremot, fortsätter de grova kränkningarna av mänskliga rättigheter. Sverige är drivande för kraftfulla europeiska åtgärder mot regimen, samtidigt som vi stärker stödet till landets demokratiska krafter.

2011

Men den demokratiska utvecklingen i regionen går inte alltid så snabbt eller ens i den riktning vi strävar efter. Ett flagrant exempel på detta är Vitryssland, där de brutala övergreppen i samband med presidentvalet var ett allvarligt bakslag i arbetet för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Sverige har varit drivande för kraftfulla europeiska åtgärder mot regimen, samtidigt som vi stärker stödet till landets demokratiska krafter.