Don't Play with the Dictator – ny kampanj mot ishockey-VM i Belarus 2014

Idag inleder Östgruppen tillsammans med sju andra människorättsorganisationer från Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Norge och Schweiz en gemensam kampanj för att värdskapet för VM i ishockey 2014 ska fråntas Belarus (Vitryssland), på grund av den kritiska människorättssituationen i landet. Kampanjen bär rubriken ”Don’t Play with the Dictator”.

Vi vänder oss till det internationella ishockeyförbundet och våra respektive nationella hockeyförbund med uppmaningen att fatta beslut om en flytt av VM 2014 vid den kongress som planeras i Helsingfors i maj. Tyvärr har det svenska ishockeyförbundet hittills visat få tecken på att bry sig om problemet med att arrangera VM i Belarus. Enligt belarusiska massmedier har man till och med uttalat sitt stöd för det belarusiska värdskapet vid ett besök i Minsk nyligen.

Läs mer i vårt pressmeddelande, och på kampanjhemsidan www.minsk2014.no. Kampanjen finns också på Facebook.

Ett sätt att stötta kampanjen är att skriva under vårt internetbaserade upprop. Ett annat att själv skriva ett brev till internationella ishockeyförbundets ordförande. Eller varför inte skriva direkt till president Lukasjenka och uppmana honom att respektera de mänskliga rättigheterna? Färdiga brevförslag finns på kampanjhemsidan! Och sprid gärna informationen vidare via Facebook, Twitter och andra lämpliga kanaler!

SvD, DN

.