Et tu, Sida?

En del tittar skeptiskt på mig när jag berättar att väldigt många svenskar blandar ihop ”Ryssland” och ”Vitryssland”, till och med i de kretsar där man av olika skäl borde ha ganska god koll.

För den händelse dessa skeptiker läser min blogg hänvisar jag dem härmed till det svenska biståndsorganet Sidas hemsida. Där presenterar man sin verksamhet i Belarus (Vitryssland) under följande rubrik: ”Exempel på insatser i Ryssland”.

(OBS! Uppdatering i juni 2010: Någon på Sida har läst min blogg och korrigerat misstaget. För att ni inte ska tro att jag ägnar mig åt lögnaktigt förtal klipper jag här in en cachad bild av hemsidan innan den ändrades.)

Läs mer om min syn på namnvalet mellan ”Vitryssland” och ”Belarus” här.

Jag skrev tidigare på bloggen om Svenska Akademiens glädjande men något oklara ställningstagande för ”Belarus”. Nu har akademiens ständige sekreterare Peter Englund tyvärr backat en aning, efter att ha avkrävts ett förtydligande av Tobias Ljungvall.