EU-parlamentet vill flytta ishockey-VM 2014

Den resolution om Belarus som EU-parlamentet idag röstade igenom innehöll bland annat en uppmaning till Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att flytta nästa års VM från Belarus (Vitryssland), på grund av den bedrövliga människorättssituationen i landet. Just detta ämne fördes in i resolutionstexten på initiativ av den svenske EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) som här ses argumentera för sin sak:

Det är väl tyvärr föga troligt att IIHF tar sitt förnuft till fånga. Dess ordförande René Fasel har tidigare avfärdat kraven på en flytt av världsmästerskapet. När frågan var uppe på tapeten förra våren sade han till exempel så här:

Vi ska inte användas som marionetter av politiker eller aktivister och idrotten kan inte och ska inte användas som ett politiskt redskap.

Att hockeypamparna därmed blir just marionetter i ett propagandistiskt dockspel där president Lukasjenka håller i trådarna, har de uppenbarligen inte förstått. Eller också struntar de helt enkelt i det. Om bara isen är blank, hotellen är fina och pucken är platt så är allt frid och fröjd.

Men det är i alla fall bra att frågan hålls kvar på agendan, tack vare Olle Schmidt och andra politiker som engagerat sig. Förhoppningsvis innebär det åtminstone att brotten mot de mänskliga rättigheterna uppmärksammas i samband med arrangemanget.

Läs också:
Belarusbloggen – Lukasjenka alltjämt rädd för hockeyprotester
Belarusbloggen – Måla naglarna, Sedin!

SR, SVT