Euromajdan i den belarusiska regimens ögon

Den dramatiska utvecklingen i Ukraina uppmärksammas stort i internationella massmedier, så även i Sverige. I grannlandet Belarus (Vitryssland) har dock de statligt styrda massmedierna varit märkbart tysta om skeendet.

När stämningen var som mest hätsk på söndagseftermiddagen, efter våldsamma sammanstötningar utanför presidentadministrationen i Kiev, såg nyhetsflödet på den belarusiska statliga nyhetsbyrån Belta ut så här (under rubriken ”topp-nyheter”):

belta 1 dec 2014

Bland de fyra främsta nyheterna återfanns resultatet från Junior Eurovision Song Contest (som avgjordes i Kiev…), information om en kommande prishöjning på cigarretter, en väderprognos inför morgondagen och ett meddelande om att en skidskyttetävling i Östersund ställts in på grund av storm. Ingenting dock om att hundratusentals ukrainare fyllde Kievs gator och krävde presidentens avgång.

Statstelevisionen i Belarus har också hållit en låg profil. I samhällsprogrammet ”V tsentre vnimanija” på söndagskvällen gjordes dock ett längre reportage. Ett par ”experter” uttalade sig där om hur ogynnsamt det skulle ha varit för Ukraina att skriva under det samarbetsavtal som EU föreslagit inom ramen för det Östliga partnerskapet. En av de intervjuade raljerade också över demonstrationerna i Kiev som han menade var föga genomtänkta och som dessutom förlorade i intensitet för varje dag (intervjun var uppenbarligen gjord före den brutala polisinsatsen natten till den 30 november).

Reportaget följdes sedan upp med en uppdaterad nyhetsrapport om det som skett under söndagen, i första hand kretsande kring det våldsamma beteende som vissa av demonstranterna ägnat sig åt. Det ackompanjerande bildmaterialet visade hur fönsterrutor slogs sönder och hur demonstranter från olika grupperingar verkade slåss med varandra, jämte scener från konfrontationen utanför presidentadministrationen, där fokus låg på demonstranter som kastade föremål mot polisens specialstyrkor. De filmsekvenser med exempel på brutalt polisvåld som omvärlden i övrigt fått ta del av lyste däremot helt med sin frånvaro i den belarusiska statstelevisionens reportage.

Det är uppenbart att Lukasjenka-regimen följer utvecklingen i Ukraina med stor nervositet. Man är rädd för att den skall inspirera belarusier till liknande demonstrationer och protester. Dessutom skulle ett regimskifte i Ukraina kunna få kännbara konsekvenser för den officiella relationen mellan de båda länderna, eftersom den sittande presidenten Viktor Janukovytj i praktiken stödjer Lukasjenka, medan flera av hans kritiker har en helt annan inställning till den belarusiska regimen. En av oppositionsledarna, den förre boxningsvärldsmästaren Vitalij Klytjko, uttalade till exempel härom veckan sitt starka stöd för den belarusiska demokratirörelsen. Om han eller någon likasinnad tar över makten i Ukraina innebär det därmed helt nya förutsättningar för Lukasjenkas möjligheter att kontrollera situationen i Belarus.

DN