Fängslanden inför lokalval och Frihetsdagen

vinahradau-arcybaszau
Pavel Vinahradau och Aljaksandr Artsybasjau

Den belarusiske (vitryske) ungdomsaktivisten Pavel Vinahradau har återigen dömts till fängelse, den här gången i 25 dagar. Vinahradau greps i torsdags i samband med att han inställde sig på polisstationen inom ramen för den ”preventiva övervakning” som han tidigare dömts till.

Också Aljaksandr Artsybasjau – som väntade på Vinahradau utanför polisstationen – greps i samband med händelsen.

De gripna fick inte veta vilka brott de anklagades för förrän de nästa dag fördes till rättssalen för domstolsförhandling. Väl där dömdes de båda till 15 dagars fängelse för ohörsamhet mot ordningsmakten. Vinahradau dömdes dessutom till ytterligare 10 dagars fängelse för att ha svurit offentligt. Som vittnen under rättegången tjänstgjorde två poliser, som dock avgav delvis motstridiga vittnesmål.

Pavel Vinahradau yrkade under processen på att de övervakningskameror som finns där hans påstådda brott ska ha begåtts skulle konsulteras. Men när en förfrågan gjordes till polisstationen svarade man där att kamerorna varit ur funktion just den aktuella dagen.

Fängslandet av Vinahradau och Artsybasjau innebär att de båda kommer att vara inlåsta under det stundande lokalvalet den 23 mars, och den traditionella högtiden Frihetsdagen, som demokratirörelsen firar två dagar senare. Sannolikt är detta ingen slump. Regimen brukar se till att gripa kända aktivister inför dylika händelser, i syfte att minimera risken för demonstrationer och andra protestaktioner.

Pavel Vinahradau gjorde sig våren 2012 känd för en demonstration i Minsk där gosedjur försedda med plakat krävde respekt för de mänskliga rättigheterna i Belarus. Efter en stund fördes gosedjuren bort av polis och dagen därpå fängslades Vinahradau. Aktionen lär ha varit en av de främsta inspirationskällorna för den svenska reklambyrån Studio Totals nalleaktion under sommaren samma år. Totalt fängslades Vinahradau tio gånger under 2012 i samband med olika demonstrationer och aktioner. Också under 2013 dömdes han flera gånger till kortare fängelsestraff. Och nu var det alltså dags igen…