Filmtips: Viva Belarus på Bio Rio den 20 mars

Franak_Vjatjorka_alt
Franak Vjatjorka

En av de belarusiska (vitryska)  gästerna vid årets Belarusdagar 19-21 mars i Stockholm är Franak Vjatjorka, journalist och författare med mångårig erfarenhet från arbete inom landets demokratirörelse. Vjatjorka har också skrivit manus till filmen Viva Belarus, som visas på Bio Rio den 20 mars inom ramen för Belarusdagarnas program. I samband med filmvisningen kommer han att medverka i ett samtal tillsammans med filmens huvudrollsinnehavare, rap-artisten Vinsent, och Ljavon Volski som komponerat musiken till filmen.

Viva_Belarus_Poster
Viva Belarus visas på Bio Rio den 20 mars kl. 17

Viva Belarus bygger i stor utsträckning på Franak Vjatjorkas egna erfarenheter och i en färsk intervju med Radio Liberty berättar han mer om filmprojektet och dess bakgrundshistoria.

Vi ville på 100 minuter åskådliggöra den epok som vi kallar ”Lukasjismen”. Det kanske är svårt att förstå, men det vi ser i Belarus nu är en återfödelse av Sovjetunionen. Vi vill att man i Europa och USA inser att det finns ett land i Europa där människor behandlas på samma sätt som under Stalintiden.

Vjatjorka konstaterar att filmen knappast kommer att kunna visas offentligt i Belarus så länge Lukasjenka sitter vid makten.

Filmen förbjöds i princip redan innan den var färdig. Statsstyrda massmedier har smutskastat den i förväg och några av skådespelarna har blivit svartlistade. Vi ska försöka arrangera filmvisningar nära den belarusiska gränsen, i Polen och Litauen, där många belarusier som rör sig över gränserna kan få tillfälle att se den. Men filmen riktar sig också till en utländsk publik. Vi hoppas att den kan få beslutsfattare i omvärlden att förstå att realpolitik kanske kan underlätta affärsverksamhet men inte hjälpa människor att få tillgång till frihet eller välstånd.

Hela intervjun finns på engelska här.

Filmen Viva Belarus visas på Bio Rio den 20 mars. Evenemanget startar kl. 17. Mer detaljerad information finns på Bio Rios hemsida.

Och här är filmens officiella trailer: