Helena Ekholm tog medalj i Lukasjenkaregimens PR-jippo

helena ekholm ctv
Helena Ekholm intervjuad i belarusisk stats-tv.

Så har det hänt igen: En svensk före detta idrottsstjärna har låtit sig utnyttjas av Lukasjenka-regimens propagandaapparat.

För några år sedan var det hockeylegenden Bengt-Åke Gustafsson som hamnade i blickfånget, då han deltog i Lukasjenkas nyårsturnering och i stats-tv sågs krama diktatorn.

Den här gången handlar det istället om skidskytten Helena Ekholm. Härom dagen knep hon en silvermedalj i tävlingen ”Legendernas lopp”, som arrangerades på skidcentret Raubitji utanför Minsk, med den inhemska skidskyttehjältinnan Darja Domratjeva som förgrundsfigur och ansikte utåt.

domratjeva lukasjenka pokal
Domratjeva ger Lukasjenka en kopia av världscupspokalen.

Domratjeva – som vann tre guldmedaljer vid OS i Sotji 2014 – har flera gången utmärkt sig genom sin starka lojalitet med president Lukasjenka. Hon har exempelvis ställt upp vid hans sida i samband med olika propagandaevenemang, och därmed låtit honom ta del av hennes stjärnglans. Så sent som för en vecka sedan kunde belarusiska tv-tittare också se hur hon gav Lukasjenka en kopia av den världscupspokal som hon vann förra säsongen, och samtidigt redogjorde för förberedelserna inför den då stundande tävlingen, som alltså i praktiken arrangerades av regimen.

Det belarusiska skidskytteförbundet är nämligen tätt kopplat till landets säkerhetstjänst KGB, där Darja Domratjeva själv också lär inneha en officerstitel. Sålunda är till exempel KGB-chefen Valery Vakultjyk traditionsenligt även ordförande för skidskytteförbundet.

Utöver detta förbund stod ytterligare tre aktörer bakom arrangemanget: Belarus olympiska kommitté (där president Lukasjenka själv är ordförande), Presidentens sportklubb (som leds av Lukasjenkas son Dmitrij) och landets idrottsdepartement. Och även om det officiella syftet med tävlingen var ädelt – intäkterna från biljettförsäljningen gick till byggandet av ett barnhospice – så handlade det som vanligt lika mycket om att framställa regimen i en positiv dager inför den egna befolkningen. Detta med hjälp av internationella idrottsstjärnor, som bjuds på alla tänkbara bekvämligheter och uppmärksamhet i utbyte mot beröm och hyllningar.

Helena Ekholm var i sin intervju med stats-tv mycket entusiastisk: ”Det är nog det bästa stadion som jag tränat på. Allt är jättebra: banan, skjutvallen, gevären.” Och på motsvarande vis matades tv-tittarna med lovord om tävlingen och arrangören – det vill säga regimen – från hennes vänner och kollegor inom den internationella skidskyttekretsen. Upplägget påminde med andra ord starkt om den ovan nämnda och årligen återkommande nyårsturneringen i ishockey som jag flera gånger uppmärksammat här på bloggen. Och om fjolårets ishockey-VM förstås, som i allt väsentligt likaledes var ett PR-jippo för regimen.

Jag tror naturligtvis inte att Helena Ekholm hade för avsikt att med sitt deltagande stötta Lukasjenkaregimen. Likväl är det så här det funkar i Belarus. Idrotten är sammanvävd med politiken, och utnyttjas regelbundet av regimen i propagandasyfte. Och om man anlitas eller bjuds in till något just på grund av sin idrottsliga stjärnstatus så har man väl också ett ansvar att ta reda på vilket sammanhang man kommer att medverka i och hur man därmed kan komma att utnyttjas, eller?