Hockeybas näste svensk att plåtas med Lukasjenka?

Lise Bergh i Amnesty slår huvudet på spiken när hon i dagens SvD redogör för sambandet mellan idrott och politik apropå det kommande världsmästerskapet i ishockey 2014 i Belarus (Vitryssland):

Sport och politik hör ihop i den meningen att ett sportevenemang som det här ger regimen en möjlighet att göra politik. Man får möjlighet att presentera landet som man vill att det ska uppfattas. Dessutom brukar sådana här evenemang leda till ännu kraftigare repression av kritiker.

Det svenska hockeyförbundet förstår dock uppenbarligen inte detta samband. I början av januari gav man klartecken till ett veteranlag att representera Sverige i president Lukasjenkas eget PR-jippo ”Presidentens julturnering”. Svenskarna lät sig glatt utnyttjas – precis som andra internationella gäster – i den belarusiska statspropagandan, bland annat poserade man framför kameran tillsammans med Lukasjenka själv.

Hockeyförbundets ordförande Christer Englund kan nog också se fram emot ett dylikt foto i familjealbumet om VM verkligen genomförs i Minsk. Intervjuad av belarusiska Radio Svaboda konstaterar han att det inte vore problematiskt för honom:

Om det inte fattas något beslut om att flytta mästerskapet har jag inget emot att fotograferas med Lukasjenka. Jag har inte för avsikt att diskutera politik med honom.

Mer om sambandet mellan idrott och politik i Belarus har jag skrivit här. Visserligen har flera namn bytts ut sedan dess, men principen är alltjämt densamma. Och Lukasjenka är fortfarande ordförande i Belarus olympiska kommitté…