Hockeypampars hotell undantaget från sanktioner

Så här ska enligt planerna Hotell Kempinski se ut.

EU:s sanktionsbeslut mot ett antal personer och företag med koppling till den belarusiska (vitryska) regimens förtryck var inte helt konsekvent. Ett par av affärsmannen Jury Tjyzjs företag undantogs från sanktionerna, uppenbarligen efter påtryckningar från Slovenien och Lettland. Det rör nämligen just bolag som har pågående gemensamma affärsprojekt med slovenska och lettiska samarbetspartner.

I det slovenska fallet handlar det om bygget av ett lyxhotell i Minsk – Kempinski – som ska stå klart till ishockey-VM våren 2014, och är särskilt avsett att hysa pamparna i internationella ishockeyförbundet jämte dess sponsorer. Projektet värderas till 100 miljoner euro.

Samtidigt signalerade EU:s utrikesministrar sitt tydliga missnöje med att ishockey-VM förlagts till just Belarus. Detta genom att vända sig särskilt till medlemsstaternas hockeyförbund med ”information” om den problematiska människorättssituationen i landet.

Inte helt konskevent som sagt. Men svenska hockeyförbundets ordförande Christer Englund kan i alla fall pusta ut, eftersom han därmed inte verkar löpa någon risk att få sova utan tak över huvudet.

Om det nu blir något VM i Belarus, vill säga…