Insiktslösa hockeypampar

Det internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel förstår uppenbarligen inte vad kritiken mot hockey-VM i Belarus (Vitryssland) 2014 handlar om. Så här kommenterar han den pågående diskussionen:

Personligen känner jag att en bojkott inte leder någon vart. Att åka dit och ta sporten till folket i Vitryssland och ha utbytet ger mer än att säga ”nej, vi kommer inte”.

Sedan säger Fasel: ”Jag tycker inte att idrott ska användas för politiska syften”.

För det första handlar det inte om att bojkotta mästerskapet utan om att flytta det till ett annat land. För det andra tycks Fasel inte begripa att Lukasjenkas primära intresse är att använda VM 2014 just för politiska syften, i sin propaganda gentemot det belarusiska folket. Fasel, svenska hockeyförbundets ordförande Christer Englund och de närvarande hockeystjärnorna får där spela rollen av nöjda internationella gäster som ger legitimitet åt den regim som arrangerar mästerskapet. Ganska enkel logik för den som vet hur en diktatur som den belarusiska fungerar.

Men hockeypamparna kör samma gamla vanliga vals om att utbyte är bra och att idrotten främjar förbrödning mellan folken. Man undrar med vem de vill ha en förbrödring. Med VM-arrangörerna Lukasjenka och Kuljasjou som bär ansvar för tortyr och andra människorättsbrott? Ja, då får Fasel och Englund chansen att dricka brödraskål under festbanketten (som säkert också kommer att uppmärksammas i belarusiska statsmedier). Kanske närvarar då också det belarusiska hockeyförbundets hedersordförande och tidigare inrikesminister Uladzimir Navumau, som misstänks för mord på fyra oppositionella åren 1999-2000. Det var ju han som representerade Belarus vid kongressen i Bern 2009, när VM 2014 tilldelades landet.

SvD, DN