Ishockeyförbundet har också ett ansvar för övergreppen

Jag skriver på Aftonbladets debattsida om ishockey-VM som nu drar i gång i Belarus (Vitryssland). Bland annat ger jag exempel på konkreta människorättsbrott som begåtts med direkt koppling till mästerskapet: ungdomsaktivister har fängslats i förebyggande syfte, studenter har kastats ut från sina bostäder för att bereda plats åt hockeysupportrar, andra studenter har tvingats arbeta gratis för att färdigställa den arena där Tre Kronor ska spela. Så här avslutas min artikel:

Visserligen är det den vitryska regimen som gjort sig skyldig till ovan nämnda övergrepp.

Men det internationella ishockeyförbundet kan inte frånsäga sig ansvaret för människorättsbrott som begås på grund av dess eget världsmästerskap.

Det svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund bör nu agera aktivt genom att lyfta frågan i det internationella förbundets styrelse, där han också är ledamot. Krav bör ställas om att de fängslade aktivisterna släpps och att de utkastade studenterna återfår sina bostäder. Det måste ses som fullständigt oacceptabelt att människor far illa till följd av Tre Kronors VM-spel.

Hela artikeln finns här: Tre Kronors VM-arena byggd på tvångsarbete