Kamp för att få tillbaka avrättads kropp

Uladzislau Kavaljou dömdes i november 2011 till döden, anklagad för medhjälp till terrordådet i Minsks tunnelbana i april samma år. Rättsprocessen uppvisade stora brister och FN:s människorättskommitté kungjorde häromveckan att Kavaljous rättigheter blivit kränkta. I strid med sina internationella åtaganden valde den belarusiska (vitryska) regimen att verkställa dödsdomen redan i våras, alltså innan människorättskommitténs granskning var klar.

Kavaljous mor – Ljubov Kavaljova – kan aldrig få tillbaka sin son i livet. Men hon kämpar nu för att åtminstone få tillbaka hans kropp för att kunna begrava honom, ett önskemål som myndigheterna vägrar tillgodose.

Tillsammans med teatergruppen Belarus fria teater har Kavaljova initierat ett upprop till stöd för sitt önskemål. I ett känslostarkt framträdande presenterade hon nyligen uppropet tillsammans med Iryna Bahdanova (syster till förre politiske fången och presidentkandidaten Andrej Sannikau) och Lera Krasouskaja (dotter till den oppositionelle affärsmannen Anatol Krasouski, som försvann och tros ha mördats av regimen 1999).

Uppropet kan skrivas under här.