Kampanjen mot ishockey-VM i Belarus intensifieras

Nu är det snart dags för ishockey-VM, och därmed aktualiseras också det faktum att ishockey-VM nästa år enligt planerna ska hållas i Belarus (Vitryssland). Östgruppen är en av initiativtagarna till den internationella kampanjen ”Don’t Play with the Dictator”, som uppmanar det internationella ishockeyförbundet att frånta Belarus värdskapet för VM nästa år.

130423-ALDEADLE-EVENT-POSTER-Seminar-Sports and democracyPå tisdag (23 april) medverkar jag i ett seminarium i Bryssel, arrangerat av ALDE-gruppen inom EU-parlamentet (Alliance of Liberals and Democrats for Europe). Rubriken är ”Sports and Democracy – Should we play along with the dictator?”.

Värd för seminariet är bland annat den svenske EU-parlamentarikern Olle Schmidt som engagerat sig starkt i frågan. Bland övriga medverkande kan nämnas en annan EU-parlamentsledamot, tillika hockeylegend: slovaken Peter Stastny, som också är mycket kritisk till att Lukasjenka fått äran att ordna världsmästerskap i ishockey (Därvidlag skiljer han sig onekligen från en av Sveriges främsta hockeystjärnor genom tiderna, Bengt-Åke Gustafsson, som inte tycks ha något emot att bidra till Lukasjenkas propaganda). Dessutom deltar Volha Stuzjinskaja från European Office for Belarus och Iryna Bahdanova, som leder organisationen Free Belarus Now.

Själva sakfrågan har egentligen inte förändrats sedan vår kampanj drog igång förra våren, de krav som vi formulerade då står fast. Och de argument som jag framförde i en debattartikel på Newsmill i samband med kampanjstarten  är lika relevanta idag.

Nu planerar vi för fullt inför kommande aktioner i samband med det internationella ishockeyförbundets kongress i Stockholm 16-19 maj. Om delegaterna har någon etisk kompass inombords så kan de då välja att ta upp frågan om VM 2014 och föreslå att det flyttas.