Knäckta av KGB?

Tre av de personer som innehade framträdande roller i samband med protesterna i Minsk har gjort märkliga avböner framför statstelevisionens tevekameror. De framför sin ånger och ber om ursäkt för vad de och deras kollegor ställt till med. Två av dem hör till de sjutton som nu sitter häktade, misstänkta för att ha organiserat ”kravallerna”. Många frågar sig vad som egentligen ligger bakom dessa plötsliga personlighetsförändringar.

Ales Bjaljatski på människorättsorganisationen Vjasna förklarar det hela med säkerhetstjänsten KGB:s förmåga att knäcka människor psykiskt. Och när man ser filmupptagningarna känns detta som den enda rimliga förklaringen.

Presidentkandidaten Jaraslau Ramantjuk ser påtagligt blek ut, han snörvlar och läser innantill ur ett dokument som han uppenbarligen inte har författat själv, och vars innehåll går ut på att han tar avstånd från de andra kandidaterna som deltog i protesterna.

Andrej Dzmitryjev, chefen för Uladzimir Njekljajeus valstab, beskriver situationen vid misshandeln på Njakljajeu på ett helt annat sätt än inför oberoende massmedier dagen innan.

Och den avhoppade polisen Aljaksandr Klaskouski, som iklädd sin gamla polisuniform skällde ut specialtrupperna och blev slagen av deras batonger, berättar framför kameran om sitt deltagande i demonstrationerna på ett sätt som inte heller stämmer överens med filmupptagningar från platsen.