Lukasjenka erkänner valfusk

Nu har han gjort det igen, Aljaksandr Lukasjenka. Erkänt att resultatet i det belarusiska (vitryska) presidentvalet 2006 manipulerades.

I en intervju för den ryska nyhetsbyrån ITAR-TASS häromdagen förklarade Lukasjenka att han egentligen hade fått 93 % av rösterna i valet 2006, men då gett order om att det officiella resultatet skulle justeras ner till drygt 80 %. Anledningen ska ha varit att till exempel EU aldrig skulle ha accepterat ett valresultat på över 90 %.

Nu accepterade ju inte EU valresultatet i alla fall, och inte andra demokratiskt sinnade länder heller. Oberoende valövervakare kunde notera ett systematiskt valfusk till förmån för Lukasjenka och fastslog därmed att valet varit långtifrån fritt och rättvist. Valkommissionens ordförande Lidzija Jarmosjyna blev till och med uppsatt på EU:s sanktionslista som högsta ansvarig för fusket.

Men det är alltså inte första gången som Lukasjenka gör detta märkliga utspel. Redan i november 2006 berättade han ungefär samma sak vid en presskonferens i Minsk:

Man kan kanske se det hela som ett bisarrt skämt från Lukasjenkas sida (trots hans egna bedyranden om att han talar sanning). Ändå säger det en del om hans föraktfulla inställning till grundläggande demokratiska principer. Och i grunden är det naturligtvis en tragedi att det belarusiska folket berövats rätten att i fria val utse sitt politiska ledarskap.