Mårts vill helst ha huvudet i sanden

hakej-2014TT rapporterar att den svenska landslagstruppen ska få politisk information inför avresan till hockey-VM i Belarus (Vitryssland). Väl på plats i Minsk har det också planerats in ett möte med den svenske ambassadchefen.

Det är bra att man från Tre Kronors sida åtminstone visar ett visst intresse för den problematik som är förknippad med det stundande världsmästerskapet.

Mer oroande är förbundskapten Pär Mårts kommentar i sammanhanget: ”Vi kommer att ha en policy för vad vi ska uttala oss om och inte.”

Förmodligen går en sådan policy ut på att hålla sig undan vad man uppfattar som politiskt känsliga frågor. Kanske tror man därmed också att man inte riskerar att bli utnyttjad i Lukasjenkas propaganda. Men i så fall förstår man inte hur denna propaganda fungerar.

För de utländska gästernas uppgift i propagandaspektaklet är förstås inte att uttryckligen hylla regimen, utan att indirekt ge stöd till densamma genom till synes harmlösa kommentarer. Hockeyspelarna och deras ledare kommer av de statsstyrda medierna att få frågor om allt från hotellservicen och hockeyarenorna till matkvalitén och stämningen på läktarna. När någon svarar något positivt på dessa frågor så klipps det sedan in i ett reportage som går ut på att visa hur nöjda alla är med VM-arrangemanget. Och eftersom det är regimen som arrangerar VM så är det sedan bara för Lukasjenka att ta åt sig äran.

Att undvika politiska ämnen hindrar alltså inte propagandaeffekten, om man inte säger kategoriskt nej till alla intervjuer med statliga massmedier.

Personligen skulle jag förstås önska att åtminstone någon i Tre Kronor i åtminstone något sammanhang ger uttryck för upprördhet över de uppenbara människorättsbrott som är förknippade med hockey-VM. Men det lär inte bli Pär Mårts, som hellre likt en struts stoppar huvudet i sanden. Han ser det inte som sitt uppdrag att ”prata om politik”. Tre Kronors trupp ägnar sig ju bara åt idrott. Så länge isen är blank och pucken platt så struntar han med andra ord högaktningsfullt i om människor i hans närhet råkar illa ut.