Nej, Putin kallade inte Greta Thunberg för en ”manipulerad tonåring”

Så gott som alla stora svenska massmedier publicerade under onsdagen vilseledande information om vad Rysslands president Vladimir Putin sagt om den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg. Paradoxalt nog gick de därmed i själva verket Putins ärenden. Sanningen i sig är inte viktig för honom, och just därför främjar det hans intressen när massmedier i Väst kan ertappas som spridare av felaktiga uppgifter.

Nyheten om hur Vladimir Putin kommenterat Greta Thunbergs uppmärksammade FN-tal (för version med engelsk simultantolkning, klicka här) slogs förstås upp stort i svenska massmedier igår. Såväl Rapport som Aktuellt sände inslag i ämnet. Ekot i Sveriges Radio likaså. DN, SvD, Aftonbladet, Expressen med flera spred en artikel som TT producerat, alla med olika varianter av rubriken ”Putin om Greta Thunberg: Manipulerad tonåring”.

Problemet är bara att det inte var sant. Putin sade inte alls att Greta Thunberg är manipulerad. Han var negativt inställd till hennes anförande i FN och förde ett i viss mån konspiratoriskt resonemang med antydan om att hon skulle vara utnyttjad av andra krafter med olika intressen. Han gav också uttryck för den tråkiga och felaktiga bilden att Greta Thunberg (underförstått på grund av sin ålder) inte är tillräckligt insatt i klimatfrågans komplexitet för att tas på allvar. Men därvidlag skilde han sig inte nämnvärt från andra typiska ”Greta-kritiker” i den offentliga debatten, varken i Sverige eller Ryssland. I övrigt resonerade Putin ganska sakligt och balanserat om behovet av att vidta åtgärder för att minska utsläpp, och samtidigt om vilka globala utmaningar detta innebär mot bakgrund av såväl rådande oljeberoende som fattiga länders utvecklingsambitioner. Han sade sig stödja idén om satsningar på förnyelsebara energikällor och förklarade att Ryssland också är på väg i den riktningen, men tyckte att ett alltför känslomässigt baserat engagemang är fel sätt att angripa problemet. Alla dessa mer nyanserade delar av Putins anförande är emellertid helt frånvarande i den svenska medierapporteringen.

Det är absolut rimligt att uppmärksamma Putins kritiska omdöme om Greta Thunberg. Men någon anklagelse om manipulation var det alltså inte tal om. Och då finns det heller ingen anledning att använda ett så negativt värdeladdat ord. Tyvärr förstärker det aktuella fallet ett allmänt mönster i svensk Rysslandsrapportering, där negativa företeelser gärna överdrivs och skruvas till lite extra, som om inte verkligheten vore tillräckligt beklaglig som den är.

Bakgrunden till den felaktiga rapporteringen står att finna i en första kort artikel från Reuters, som TT uppenbarligen översatt till svenska och publicerat, varpå den sedan spridits vidare till alla andra massmedier i Sverige. Reuters korrigerade på onsdagseftermiddagen sin text, och då försvann överdrifterna. TT uppmärksammade sedermera problemet och gjorde motsvarande ändringar, vilket dock sannolikt ytterst få kommer att notera. De största tidningarna har för övrigt hittills ignorerat ändringarna och lämnat texten orörd.

I praktiken har alltså nästan alla svenska nyhetskonsumenter blivit vilseledda, och det av kvalitetsmedier som stolt skyltar med hur noga de är med fakta. Ekot återgav till och med felaktigheten som ett direkt citat på sin hemsida.

Närmast tragikomiskt blev det när Aktuellts reporter i sitt inslag lade till kommentaren ”Hur Thunberg manipulerats förtydligade aldrig Putin”.

”Äsch”, kanske många tänker, ”det gör väl inget om Putin får sig en extra snyting, han är ju själv en skurk!”

Men det är i själva verket mycket olyckligt när våra massmedier råkar göra sig skyldiga till samma fel som den ryska regimen själv satt i system. För då kan Putin (och det med visst fog) peka på dessa fel och säga att massmedier i Väst minsann också far med osanning. Vi riskerar därmed att hamna i en situation där ingen sägs kunna lita på någon, vilket passar utmärkt för den som med desinformation vill skada vårt samhälle.

 

Uppdatering torsdagen den 3 oktober:

I en tidigare version av denna text stod att TT verkade ha gjort sina korrigeringar först i dag, torsdag. TT har dock kontaktat mig och meddelat att detta gjordes under sen eftermiddag i går, onsdag. Då var dock uppenbarligen skadan redan skedd.