Nobelhyckleri till gagn för Lukasjenka

FN:s människorättsdag infaller idag, den 10 december. Våra kollegor i Belarus (Vitryssland), brukar traditionellt uppmärksamma dagen genom att på olika sätt sprida information om FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som alltså antogs just den 10 december 1948.

En av dem som många gånger högtidlighållit MR-dagen är Vjasnas ordförande Ales Bjaljatski. Här är en bild från 10 december 2008 när Ales greps efter att ha delat ut information om de mänskliga rättigheterna i centrala Minsk:

Nu sitter som bekant Ales Bjaljatski fängslad för sitt människorättsarbete, och det efter en farsartad rättegång. Många av hans kollegor i Belarus kommer idag att tillägna  honom sina utåtriktade aktiviteter, kombinerat med krav på att han ska släppas fri.

Samtidigt firas Nobeldagen i Sverige. Nobelstiftelsen nekar Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson tillträde till festligheterna för att ”den vill verka i Alfred Nobels humanistiska anda” och Sverigedemokraternas värderingar inte stämmer överens med denna. Samtidigt har man bjudit in den belarusiska diktaturens representant i Sverige, ambassadör Andrej Grynkevitj, till prisutdelningen. Är Lukasjenkas värderingar alltså mer förenliga med det som Nobel stod för?

Inte blir det bättre när Nobelstiftelsen av Aftonbladet konfronteras med den pinsamma inkonsekvensen. VD Lars Heikensten ser det då som tänkbart att ompröva stiftelsens policy i framtiden, genom att också bjuda in Åkesson. Så mycket var den humanistiska andan värd…

Den självklara slutsatsen borde vara att till nästa år inte bjuda in diktaturerna heller. Det hade tytt på moralisk resning. Nu funderar man istället på att åtgärda hyckleriet genom total moralisk kollaps.

För Ales Bjaljatski – som i många år bekämpat Lukasjenkas förtryck – innebär MR-dagen alltså ännu en dag bakom galler, medan diktatorns hantlangare Grynkevitj får sola sig i Nobelglansen.