Pressofrihet i Belarus

DN-fotografen Paul Hansen släpptes som väl är från polisstationen i Minsk igår kväll. En av dem som hölls kvar och sannolikt kommer att dömas till böter eller fängelse idag är den belarusiska reportern Katsiaryna Andrejeva från den oberoende TV-kanalen Belsat.

Katsiaryna står ofta längst fram och rapporterar live från demonstrationerna i Belarus. Hon har gripits ett otal gånger på grund av sitt journalistiska arbete. Och igår var hon alltså en av dem som greps tillsammans med Paul Hansen från DN, också då rapporterade hon live om själva gripandet tills polisen fick tyst på hennes mikrofon inne i piketbussen.

Redan på torsdagsmorgonen satt Katsiaryna för övrigt i en domstol i Minsk, falskeligen anklagad för att ha deltagit i en tidigare icke-tillåten demonstration som hon i själva verket bara bevakade som journalist. Rättegången ajournerades dock eftersom vissa uppgifter ”behövde kompletteras”. Varpå Katsiaryna genast gick tillbaka till jobbet och några timmar senare alltså greps på Självständighetstorget.

Vid bokmässan i Göteborg i september 2019 var Katsiaryna Andrejeva gäst hos oss i Östgruppen. I ett scensamtal med mig berättade hon om hur villkoren för oberoende journalister ser ut i Belarus. Samtalet (som hölls på engelska) spelades in och finns tillgängligt här för den som är intresserad.