Sent skall syndaren vakna…

Kalervo Kummola
Kalervo Kummola, ångerfull hockeypamp.

Häromdagen tog Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja bladet från munnen och tog ställning för att flytta ishockey-VM 2014 från Belarus (Vitryssland). ”Idrottsevenemang borde inte få stärka regeringar som bryter mot de mänskliga rättigheterna” sade Tuomioja under en paneldiskussion. Och det hade han ju rätt i.

Efter ministerns uttalande kände sig det finländska ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola – tillika vice ordförande i det internationella förbundet – uppenbarligen tvungen att kommentera saken. Tidigare har Kummola bara avfärdat alla krav på en flytt av mästerskapet. Därför var det nog en och annan som höjde på ögonbrynen inför det som Kummola nu sade.

Det är onödigt att börja gräva i saker som hände för fyra år sedan. Det förändrar ingenting. Turneringen ordnas i Vitryssland. Men vi borde kanske ha tänkt annorlunda.

I sak förändrar kommentaren förstås ingenting. Men det visar åtminstone att höjdarna inom det finländska hockeyförbundet har funderat och tagit till sig av kritiken från Östgruppen och andra människorättsorganisationer. Det är mer än man kan konstatera om deras svenska kollegor…