Spänt i Belarus inför demonstrationer

Det verkar bli en dramatisk kväll i Belarus. Flera demonstrationer planeras, i Minsk, Mahiljou och Hrodna. Under dagen har rapporter strömmat in från olika håll om hur regimen uppenbarligen förbereder kraftfulla åtgärder för att kväsa protesterna.

Specialfordon med vattenkanoner på taket har noterats i centrala Minsk, långa rader av lastbilar ämnade att transportera gripna demonstranter likaså.

Flera aktivister har gripits i förebyggande syfte. Andra verkar stå på tur. Ihar Barysau, som jag berättade om i ett tidigare inlägg idag och som är en av initiativtagarna till demonstrationen i Mahiljou, meddelade nyss att en avdelning från polisens specialstyrkor väntar utanför hans trappuppgång, uppenbarligen redo att gripa honom när han lämnar sitt hem.

Från flera skolor rapporteras också att schemat för idag har förlängts, och att eleverna alltså kommer att hållas kvar på skolorna tills demonstrationerna avslutats. Allt för att minimera antalet demonstranter.

Internet verkar ha slagits ut i centrala Hrodna, och det finns tecken som tyder på att en blockering av de främsta oppositionella webb-sajterna påbörjats.

Mycket oroväckande signaler med andra ord.