Svartlistad – men i gott sällskap

Den belarusiska (vitryska) regimen gillar inte det inreseförbud till EU som gäller för president Lukasjenka och ytterligare ungefär 150 statstjänstemän. Samtidigt hindrar de belarusiska myndigheterna regelbundet utländska människorättsförsvarare, politiker och journalister från att resa in i Belarus. Men till skillnad från EU:s sanktioner förekommer det i det fallet ingen offentlig lista över vem som inte är välkommen till landet.

En viktigare skillnad i sammanhanget är orsaken till svartlistningen. EU:s sanktioner gäller personer som konkret bidragit till att kränka mänskliga rättigheter i Belarus. Lukasjenkas motsvarighet drabbar istället dem som på olika sätt försöker främja respekten för de mänskliga rättigheterna.

Själv har jag inte släppts in i Belarus sedan år 2006, och det är förstås inte alls roligt. Men när jag betraktar den lista som den oberoende tidningen Nasja Niva sammanställt över mig och andra personer som nekats visum till Belarus så känns det åtminstone som om jag har hamnat i ett gott sällskap. Där återfinns bland andra fredspristagaren Shirin Ebadi och FN:s specialrapportör för Belarus Adrian Severin, jämte chefen för FIDH – Internationella förbundet för mänskliga rättigheter – Souhayr Belhassen, och många fler engagerade människor. Inget att skämmas för med andra ord, till skillnad från det skammens gäng som leds av Lukasjenka.