Svenska hockeyveteraner deltar åter i Lukasjenkas propagandajippo

Team Sweden och Lukasjenka
Svenska hockeyveteraner poserar glatt med Lukasjenka vid en tidigare upplaga av diktatorns julturnering.
lukashenko_champion
Lukasjenka mottar segerpokalen efter sedvanligt fusk.

Den veteranhockeyturnering som president Lukasjenka traditionsenligt ordnar i januari varje år gästas denna gång åter av ett svenskt landslag. Lukasjenka har självsvåldigt utnämnt tävlingen till ”veteran-VM” och hoppas naturligtvis få vara med och vinna detta mästerskap, precis som han gjort så många gånger förut. Och eftersom regelverket är utformat så att det belarusiska presidentlag som Lukasjenka leder har klara fördelar gentemot de andra lagen, bland annat genom att Belarus får använda aktiva hockeyproffs i matcherna, så har han goda förutsättningar att lyckas.

Jag har tidigare skrivit om det svenska deltagandet i Lukasjenkas propagandajippo, och om den funktion det fyller för det belarusiska förtrycket.
Så här skrev jag bland annat senast det begav sig, inför turneringen 2014:

Trots att det handlar om veteranhockey uppmärksammas turneringen stort i de statligt styrda belarusiska massmedierna, inte minst i TV:s nyhetssändningar. Och upplägget för TV-reportagen är likadant varje gång: Matchbilder varvas med korta spelarintervjuer, där de internationella gästerna hyllar den belarusiska gästfriheten och det välorganiserade genomförandet av turneringen. Den gemensamma nämnaren för alla intervjuer är att de bidrar till att skänka lyster åt tävlingen och dess arrangörer. De deltagande hockeyspelarna blir helt enkelt tacksamma verktyg i diktaturens hand.
[—]
Att idrott och politik hör ihop i Belarus är uppenbart, och kanske är just Presidentens julturnering det tydligaste exemplet på detta. Bland arrangörerna återfinns till exempel Belarus idrottsministerium, Presidentens sportklubb och Minsks kommunstyrelse. Och så är den propagandistiska belarusiska statstelevisionen förstås med på ett (stort) hörn, som ”informationspartner”.
[—]
Propagandakonceptet är i grunden väldigt enkelt. Utländska gäster – i detta fall tidigare hockeystjärnor – ger genom sin medverkan regimen en internationell legitimitet som den svårligen kan få på andra områden.

Tråkigt nog verkar de svenska hockeyveteranerna inte förstå hur de genom sitt deltagande förvandlas till nyttiga idioter i diktatorns tjänst. De gläds åt att under en vecka få behandlas som celebriteter och bli bjudna på en lyxvistelse. De sväljer propagandabeskrivningen av tävlingen som ”en särskild julgåva till landets invånare” från presidenten, just så formulerar Hoforsbloggen det i sin stolta rapportering om bygdens son Mathias Strand, som ska vara med i årets upplaga av turneringen. Och i Dalarnas Tidningar kan man läsa om Daniel Olérs som naivt tror att han ska få vara med i ett världsmästerskap.

Häromveckan kunde vi läsa hur Riksidrottsförbundet uppmanat olika svenska idrottsförbund att ta större hänsyn till mänskliga rättigheter. Den uttryckliga bakgrunden var fjolårets hockey-VM i Minsk, som utvecklades till just det PR-jippo för diktaturregimen som vi i Östgruppen varnat för. Det svenska veteranhockeyförbundet verkar dock ha slagit dövörat till den här gången också…