Svenska sportjournalister vill motverka beklaglig trend

aips minsk
Internationella sportjournalistförbundet samlat för Europakongress i Minsk

Häromdagen skrev jag om hur skidskytten Helena Ekholm medverkat i ett av den belarusiska regimens PR-jippon. Och det är som bekant inte första gången som temat idrott och politik behandlas här på bloggen, ofta med utgångspunkt i svenska idrottsaktörers mer eller mindre aningslösa agerande.

Men nu finns det glädjande nog också ett positivt exempel att rapportera. Det svenska sportjournalistförbundet (SSF) har nämligen tillsammans med sina nordiska systerförbund reagerat aktivt mot att det internationella sportjournalistförbundet (AIPS) allt som oftast förlägger sina världskongresser till odemokratiska stater, vars regimer sedan utnyttjar kongresserna i propagandasyfte. Helt i linje med den trend som gäller för stora internationella idrottsevenemang, alltså.

I ett gemensamt brev till AIPS skriver de nordiska sportjournalistförbunden bland annat följande:

Many of our latest congresses have been held in countries with no, or limited freedom of the media. It is really embarrassing to be discussing working conditions for sports journalists, when being in a country, where NO journalists can work freely.

Bland de senaste värdländerna för AIPS kongresser återfinns Qatar, Azerbajdzjan, Turkiet och Ryssland, samtliga exempel på länder där pressfriheten är allvarligt inskränkt. Och nu finns det även på förslag att Turkmenistan – som innehar plats 178 av 180 på Reportrar utan gränsers index över pressfrihet i världen – ska få stå värd för en kommande kongress.

SSF sätter också fingret på en av de centrala förklaringarna till varför just auktoritära stater allt oftare kan sno åt sig värdskapet för de internationella idrottsevenemangen, nämligen de stora kostnader som dessa brukar föra med sig. Odemokratiska regimer ser detta som en trots allt lönsam investering i sitt propagandaarbete, och tillskjuter därför de resurser som krävs för att kunna erbjuda lyxiga faciliteter och därmed konkurrera ut de motkandidater som inte kan räkna med motsvarande uppbackning.

Brevet överlämnades i samband med AIPS:s Europakongress, som för några dagar sedan gick av stapeln i Minsk. Ett faktum som SSF helt riktigt ser som ytterligare ett tecken på den beklagliga trend som man nu vill uppmärksamma och motverka.

Man kunde förstås ha önskat att SSF och de andra nordiska förbunden också föreslagit ett införande av pressfrihets- och demokratikriterier vid beslut om värdskap för AIPS:s kongresser. Men kanske kan det bli nästa steg? De visar i alla fall en tydlig medvetenhet om problemet och presenterar konkreta förslag för att åtgärda detsamma.

Bra agerande av det svenska sportjournalistförbundet, alltså! Förhoppningsvis kan det även inspirera andra svenska aktörer i idrottsvärlden, som till exempel det svenska ishockeyförbundet och Sveriges olympiska kommitté