Svenskt stöd till Lukasjenkas propaganda

Så har då årets upplaga av president Lukasjenkas julturnering i ishockey, av honom själv utropad till inofficiellt VM för veteraner, avslutats. Som väntat vann Belarus (Vitryssland) återigen hela turneringen, tack vare det orättvisa regelverk som ger just Lukasjenka rätt att använda aktiva ishockeyproffs i sitt lag.

lukashenko_champion
Lukasjenka mottar segerpokalen i sin egen julturnering.

Sverige kom sist i sin grupp. De svenska veteranerna från SOHA – Swedish Oldtimers Hockey Association – hängde dock inte läpp för det utan stämde glatt in i den hyllningskör som framför den belarusiska statstelevisionens kameror gav beröm åt arrangemanget och talade entusiastiskt om Lukasjenkas kommande PR-jippo: VM i ishockey i maj i år. Här ett par exempel, levererade av de svenska spelarna Konstantin Issakov och Olle Åberg:

Hockeyturneringen har varit huvudnyhet under flera dagar i Belarus, och i TV har de väl omhändertagna internationella gästerna en efter en uttryckt sin uppskattning, och därmed också gett sitt stöd till regimen som står bakom hela evenemanget.

Svårare än så är det inte att göra effektiv propaganda med hjälp av ett antal naiva utlänningar som inte förstår vilken roll de spelar utanför ishockeyrinken.