SVT om nalleaktivismens upphovsman

SVT:s Elin Jönsson åkte i april till Minsk för att träffa Pavel Vinahradau, ungdomsaktivisten som för ett drygt år sedan var först med att använda gosedjur för att utmana Lukasjenkaregimen. Sedan dess har han åkt in och ut ur belarusiska (vitryska) fängelser ett dussintal gånger. Senast greps han för en solidaritetsdemonstration (läs mer om den på Fokus Vitryssland), samma dag som han skulle bli intervjuad för SVT.

Se Elin Jönssons utmärkta reportage, där frågan om Studio Totals nalleaktion i somras också tas upp. En kollega till Vinahradau, Alexander Grot, avvisar den kritik som förekommit mot Studio Total. Och Anton Surjapin, fotografen som absurt nog satt häktad en månad för misstänkt inblandning i aktionen bara för att han publicerat bilder på en av nallarna och som också intervjuas, hyser inte heller några bittra känslor gentemot den svenska reklambyrån.

Såväl Grot som Surjapin bekräftar därmed i princip det som jag tidigare skrivit på bloggen angående Studio Totals aktion, bland annat här.