Ukrainske regissören Sentsov dömd till 20 års fängelse

sentsov rättegång
Oleg Sentsov

Idag dömdes den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov i en rysk domstol till 20 års fängelse. Oberoende bedömare betraktar rättsprocessen mot honom som politiskt motiverad. Ikväll hålls protestmanifestationer mot domen, bland annat i Stockholm, utanför Rysslands ambassad.

Oleg Sentsov – som fick ett internationellt genombrott med filmen Gamer 2012 – stöttade aktivt Majdanprotesterna i Kiev och tog också tydligt ställning mot den ryska annekteringen av Krim, där han själv för övrigt är född. I maj 2014 grep den ryska säkerhetstjänsten honom på Krim tillsammans med tre andra ukrainska medborgare. De gripna anklagades för ”förberedelse av terroristbrott”.

Sentsov har nekat till alla anklagelser. Hans advokater har slagit larm om att han utsatts för tortyr under rättsprocessens gång. Och åklagarens huvudvittne har tagit tillbaka sitt tidigare vittnesmål mot Sentsov med förklaringen att det var falskt och avgetts under tortyr.

En lång rad framstående filmare i och utanför Ryssland har upprörts av rättsfallet och vid upprepade tillfällen protesterat mot detsamma. För en vecka sedan publicerade till exempel Europeiska filmakademien ett protestbrev, underskrivet av bland andra Wim Wenders, Andrzej Wajda och Aki Kaurismäki.

I sin slutplädering inför domstolen konstaterade Oleg Sentsov att den ryska propagandan visserligen var effektiv men att det alltjämt finns en stor grupp ryska medborgare som mycket väl förstår hur saker och ting egentligen förhåller sig, och som han uppmanade att inte låta sig skrämmas av regimen.

Ikväll arrangeras ett flertal manifestationer runt om i Europa till stöd för Oleg Sentsov och den medåtalade Aleksandr Koltjenko, som dömdes till tio års fängelse. En av demonstrationerna genomförs i Stockholm, utanför Rysslands ambassad på Gjörwellsgatan 31, klockan 18.00. Mer information finns här:

Free Crimean Political Prisoners! Solidarity Action in Stockholm!