Uladzimir Njakljajeu gripen

En av ledarna för den planerade protestdemonstrationen i Minsk på Frihetsdagen den 25 mars, Uladzimir Njakljajeu, greps under natten av belarusisk polis när han satt på ett tåg på väg hem till Belarus från Warszawa.

Njakljajeu är en av Belarus främsta poeter. Han engagerade sig i politiken inför presidentvalet 2010, och ställde då upp som motkandidat till Aljaksandr Lukasjenka. På själva valdagen den 19 december misshandlades han dock svårt och greps av polis. Han dömdes sedermera på uppenbart politiska grunder till fängelse, formellt anklagad för ”planerande av våldsamt upplopp”. 2011 tilldelades han Svenska PEN:s Tucholsky-pris.

Bild på Uladzimir Njakljajeu och Martin Uggla
Uladzimir Njakljajeu och jag i en gemensam stödaktion 2013 för den då fängslade människorättsförsvararen Ales Bjaljatski.

Mot bakgrund av den belarusiska regimens eskalerade jakt på oliktänkande och försök att sabotera lördagens demonstration är det inte förvånande att Njakljajeu nu gripits. Men det känns naturligtvis ändå tungt att se ytterligare en belarusisk vän drabbas av Lukasjenkas repression. Och den redan stora osäkerheten kring hur lördagens demonstration kommer att avlöpa blir nu ännu större.