UNDP effektiv megafon för Lukasjenka

undp belarus
Uppskattad medhjälpare i Lukasjenkas propagandaverksamhet

Häromdagen arrangerade det belarusiska (vitryska) utrikesdepartementet tillsammans med FN:s representation i landet en internationell konferens om utvecklingssamarbete. Chefen för FN-organet UNDP:s kontor i Belarus (tillika högste ansvarig FN-företrädare i landet), Sanaka Samarasinha riktade i samband med detta sitt tack till den belarusiska regimen för dess samarbetsvillighet gentemot FN.

Samarasinhas uttalande är häpnadsväckande med tanke på hur Lukasjenka-regimen i själva verket agerar. FN:s specialrapportör för Belarus, Miklos Haraszti, släpps till exempel inte ens in i Belarus, eftersom han regelbundet påtalar de grova människorättsbrott som begås i landet. Och regimen ignorerar konsekvent de beslut som fattas av FN:s människorättskommitté, trots att man åtagit sig att verkställa demsamma.

Det är tyvärr inte första gången som UNDP ger en falsk och onyanserad bild av relationen mellan Belarus och FN. Samarasinha medverkar då och då i teve och radio, alltid med enbart positiva omdömen om regimen och dess samarbete med FN. Och när UNDP:s internationella chef Helen Clark besökte Minsk förra våren hyllade även hon den belarusiska regimen vid ett möte med president Lukasjenka.

Genom sitt reservationslösa beröm bidrar UNDP-cheferna effektivt till Lukasjenkas propaganda. För honom är det nämligen mycket angeläget att förmedla en bild av internationell legitimitet och acceptans. Och i det avseendet är förstås FN:s auktoritet oerhört värdefull.

Förmodligen beror UNDP:s fjäsk för Lukasjenka på att man är rädd för att inte kunna fortsätta verka i landet om man uttrycker kritik mot människorättsbrotten. Frågan är dock om inte organisationen gör mer skada än nytta med sin närvaro i Belarus, ifall dess företrädare inte vågar vara uppriktiga i sin relation med regimen.