Krigshotet över för tillfället

Mot bakgrund av den senaste tidens spända läge kring Ukraina är det förstås angeläget att försöka förstå vad som händer där, och i detta syfte arrangerade Östgruppen tillsammans med Forum Civ och Nordic Ukraine Forum häromdagen ett webbseminarium med tre framstående experter. Detta dagen efter videotoppmötet mellan Joe Biden och Vladimir Putin.

Blir det krig i Ukraina nu då?

När försvarsminister Hultqvist dök upp i Rapport för en dryg vecka sedan och ville skicka svensk militära instruktörer till Ukraina för att avvärja ett ryskt invasionshot – bestående av hundratusen soldater vid gränsen – blev jag överraskad. Några veckor tidigare hade jag visserligen sett en nyhet om ryska truppansamlingar. Eller snarare om att satellitbilder visade en massa ryska militära fordon stå parkerade nära gränsen. Men Ukraina tonade ju då självt ned betydelsen av detta.

Merkel och Lukasjenka i telefon

I dag samlades migranterna vid polska gränsen vid den stängda gränsövergången i Bruzgi i vad som verkade vara en ytterligare eskalering av krisen. Samtidigt väntades EU:s utrikesministrar också besluta om ett nytt sanktionspaket – det femte i ordningen sedan valet förra året (förutom flygtrafikbegränsningarna efter Ryanairhändelsen i våras).

Hårdnande klimat efter dödsskjutning

Programmeraren Andrej Zeltsers dödsskjutning av en KGB-medarbetare, varpå han själv också blev ihjälskjuten, har gett båda sidor i den politiska konflikten ett ”sakralt offer”. Å ena sidan intensifierar nu myndigheterna sin offensiv mot olaglig protestverksamhet och å andra sidan ställer Zeltsers dåd regimmotståndet på sin spets.

Mindre chauvinistiskt men mer sovjetiskt

Kommunistpartiets relativa framgång i helgens parlamentsval kan ha fått viss hjälp av Navalnyjteamets ”smarta röstning”. Men den speglar också en opinionsförskjutning i det ryska samhället. Häromveckan presenterade det oberoende Levadacentret nya data som visar att ryssarna blivit mindre chauvinistiska men mer sovjetiska.

Nytt lagförslag utestänger navalnister

I kölvattnet av Navalnyjprotesterna i januari och april stryper nu den ryska regimen ytterligare utrymmet för landets utomparlamentariska opposition. Navalnyjs antikorruptionsfond och hans staber ute i landet håller på att förbjudas som extremistiska, och nu har ett förslag lagts fram i statsduman om att porta alla hans anhängare från höstens parlamentsval.

Lukasjenka besökte Putin

I går besökte Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka sin ryske kollega Vladimir Putin i Moskva. Farhågor fanns att mötet skulle innebära ett avgörande steg på väg mot integration mellan länderna. Alltsedan det belarusiska fuskvalet och tillslagen mot protesterna i höstas har ju Ryssland framstått som Lukasjenkas enda stöd.

Dags för nya massutvisningar?

I Dagens Nyheter talas om gungningar i den ”geopolitiska balansen”, och på andra håll har jag sett spekulationer om en hårdnade gräns genom Europa – något som börjar påminna om järnridån. Så illa är det knappast. Men tonläget är onekligen högt just nu. Det handlar om Ukraina, Navalnyj, och om en lång rad ryska utrikespolitiska försyndelser – nu även bombdåd i Tjeckien.

Biden trappar upp sanktioner

I går meddelade Vita huset att Joe Biden inför nya sanktioner mot Ryssland. Detta bara två dagar efter att han, med anledning av den ryska militära mobiliseringen kring Ukraina, ringde upp Putin och föreslog ett toppmöte. Ryssland verkar visserligen inte ha någon brådska med att dra tillbaka styrkorna från gränsområdena men gjorde ändå intryck av att ha fått vad det var ute efter. Så riktigt varför sanktionerna följer så tätt inpå kan man undra. Möjligen finns nu en risk att mötet inte blir av.

Krigshotet tills vidare över?

Joe Bidens telefonsamtal till Vladimir Putin i går tycks ha desarmerat den spända situationen kring Ukraina, för ögonblicket. Av allt att döma nappar Putin på erbjudandet om ett toppmöte mellan de båda. Redan i går kväll ska han ha ringt Finlands president Sauli Niinistö och frågat om mötet kan hållas i Finland.