Belarusiska lokalval i Ryssland

Förhandsröstning var ett nytt inslag i de lokal- och regionval som i går avslutades i delar av Ryssland. Traditionellt har just förhandsröstningen varit ett sätt att fejka valresultat i Lukasjenkas Belarus. Nu verkar alltså Ryssland sent omsider ha tagit till sig metoden. Den prövades också i sommarens ”folkliga omröstning” om Putins konstitutionsändringar.

För oberoende observatörer – och även för valförrättarna själva – är det vid förhandsröstningen svårt att veta vad som händer med valurnorna nattetid. I Ryssland tillkommer dessutom att en ganska stor del av förhandsröstningen varit ambulerande, eller bedrivits i anslutning till butiker, och därmed också svårare att övervaka.

Som bekant har maktpartiet Enade Ryssland dragits med urusla opinionssiffror på senare år. I lokal- och regionvalen för ett år sedan vågade många av dess kandidater inte ens ställa upp i partiets namn, utan beskrevs i stället som ”oberoende”.

Denna gång tycks de dock ha kommit igen något – delvis förmodligen genom just ökat fusk. Tidigare har ryska val inte varit lika förfuskade som belarusiska, i stället styrs politiken på mer subtila vis för att ge Enade Ryssland de förutsättningar som behövs för att dominera. Men nu räcker förmodligen inte detta.

Resultatet är att 18 guvernörsval alla vanns av Kremlstödda kandidater, många med jordskredssegrar redan i första valomgången. (Några andra valomgångar blev det ingenstans.) I valen till lokala och regionala församlingar – som sker dels via partilistor, och dels via personval i enmansvalkretsar – var resultaten mer blandande.

I flera församlingar kom även några av de nya Kremlstödda partierna in, alltså de vars tillblivelse rapporterades i början av året. Syftet med dem är sannolikt att bädda för en regimtrogen koalition i nästa års parlamentsval – om Enade Ryssland då inte lyckas behålla sin majoritet i parlamentet. Sina platser i församlingarna på lägre nivå behöver de för att undantas från kravet på insamling av stödunderskrifter för att få ställa upp där.

Till nyheterna hör även att den förgiftade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs allierade lyckades ta sig in i två stadsfullmäktige, dels i Novosibisk och dels i Tomsk – där han för några veckor sedan blev förgiftad.