Berlinmord knyts till ryska FSB

Sajten Bellingcat publicerar nu nya uppgifter kring mordet på den tjetjenske ex-separatisten i Berlin för ett halvår sedan. Som ni kanske minns sköts Zelimchan Changosjvili ihjäl i parken Kleine Tiergarten då han var på väg till moskén. Tursamt nog kunde gärningsmannen gripas men förblev länge oidentifierad, eftersom han reste under den falska identiteten Vadim Sokolov. Så småningom blev det känt genom den undersökande brittiska sajten Bellingcat att ”Sokolov” i själva verket hette Vadim Krasikov, tycktes ha en bakgrund i säkerhetstjänsten FSB:s insatsstyrka Vympel, och att han vid åtminstone två tillfällen genomfört affärsrelaterade kontraktsmord inne i Ryssland.

Krasikov hade inte bara försetts med falsk identitet av de ryska myndigheterna. Man tycks också ha vidtagit omfattande åtgärder för att rensa bort uppgifter om honom i myndighetsregister, däribland hans kriminella förflutna.

Tyska myndigheter bekräftade åtminstone delvis Bellingcats version, gjorde ett uttalande där man pekade ut antingen ryska federala eller tjetjenska myndigheter som ansvariga, och som en missnöjesmarkering utvisade två ryska diplomater.

Putin har frånsvurit sig allt statligt ansvar för mordet och vagt hänvisat kriminella miljöer ”där allt är möjligt”. Samtidigt har han beskrivit Changosjvili som en blodbesudlad terrorist, ansvarig för bombdådet i Moskvas tunnelbana för tio år sedan, och dessutom hävdat att Ryssland utan framgång har försökt få honom utlämnad från Tyskland. Uppenbarligen försöker Putin alltså rättfärdiga det han påstår sig inte ha gjort. Huruvida det ligger någon sanning i påståendena är oklart.

Changosjvili ska dock ha lett en räd mot ryska posteringar i Ingusjien 2004. Han trodde själv att de ryska myndigheterna kunde vara ute efter honom på grund av det. Han hade överlevt tidigare attentatsförsök i Georgien, där han länge var bosatt, och kanske även i Ukraina dit han hade tagit sin tillflykt innan han drog vidare till Tyskland.

Att de tyska myndigheterna hållit öppet för att regionala tjetjenska myndigheter – läs: Ramzan Kadyrov – kan ha legat bakom mordet i stället för de federala ryska, vittnar kanske om en beredvillighet att placera skulden där den inte stör de tysk-ryska förbindelserna allför mycket. En sådan version har dock inte verkat särskilt trolig.

Och i ljuset av Bellingcats senaste avslöjanden blir den än mer osannolik. Bellingcat hävdar nämligen att Krasikov under tiden före mordet haft regelbunden telefonkontakt med en mängd tidigare och nuvarande Vympelmedarbetare – däribland Eduard Benderskij. Det är en tidigare Vympelofficer som fungerar som inofficiell talesperson för enheten och som driver några av Rysslands viktigaste privata säkerhetsföretag. Krasikov tycks också ha besökt olika FSB-adresser och ha fått träna avancerat skytte vid organisationens anläggning i Averkjevo utanför Moskva.

Jag ser ingen anledning att ifrågasätta Bellingcats uppgifter. Däremot tror jag inte ett dugg på vad de själva säger om uppgifternas ursprung. De påstår sig ha tillgång till så många läckta myndighetsregister och välplacerade och tjänstvilliga informatörer på alla möjliga och omöjliga ställen att det inte går att ta på allvar. Som jag var inne på härom månaden, i samband med kontroversen mellan Bill Browder och Der Spiegel, tror jag att uppgifterna kommer från brittisk underrättelsetjänst. Förmodligen den brittiska motsvarigheten till FRA, alltså signalspaningsorganisationen GCHQ.

Nu som då tycker jag att det är bra om de hemliga organisationerna delar med sig av sådant de hittar, när det har allmänintresse. Man kunde dock, som sagt, önska att de gjorde det i eget namn.