Biden går ut hårt i första samtal

USA:s nytillträdde president Joe Biden talade i går i telefon med Vladimir Putin. En sak rapporteras de ha kommit överens om: att förlänga det ”Nya START-avtalet”, som annars löper ut om nio dagar. START står som bekant för Strategic Arms Reduction Treaty, och gäller alltså långtflygande och stora atombomber. Max 1550 stridsberedda sådana får Ryssland och USA ha enligt avtalet. De har dock många fler i reserv.

Särskilt nytt är väl inte ”Nya START” längre. Det kom till stånd för tio år sedan och var en förlängning av två tidigare avtal, det ena också kallat START och tecknat 1991 mellan USA och Sovjet.

Då som nu, vill jag minnas, har en stötesten varit hur pass noggranna kontroller den ryska kärnvapenarsenalen ska underkastas. Jag vet inte om det var en befogad invändning eller en ursäkt för de amerikanska politiker som inte ville ha ett avtal som stod i vägen för modernisering av den egna arsenalen – för en sådan ståndpunkt fanns det också. Men vi får väl hoppas att det man nu kommit överens om inte tillåter någon smygkapprustning.

Mer besvärligt lär Biden få på andra områden. I telefonsamtalet lyfte han också – enligt det amerikanska referatet av detsamma – Rysslands aggression mot Ukraina och ockupationen av Krim samt Putins behandling av oppositionen och mer specifikt förgiftningen av Aleksej Navalnyj.

Även andra kontroversiella frågor ska Biden ha tagit upp: ryska hackerattacker, påstådd rysk inblandning i det senaste amerikanska presidentvalet, samt uppgifter om att Ryssland ska ha erbjudit afghanska talibaner skottpengar för att döda amerikanska soldater.

Kremls pressmeddelande om samtalet nämnde inte något av detta utan ville hellre ge sken av att man var på väg mot en normalisering av förbindelserna. I dag bekräftade presstalesmannen Peskov att bland annat Navalnyj diskuterats. Putin hade dock haft svar på alla Bidens frågor, försäkrade Peskov.

Om Biden är så bestämd i inte minst människorättsfrågor som Vita huset nu låter påskina, så lär det dock krävas en hel del av Putin att nå den normalisering Kreml säger sig eftersträva. Förmodligen mer än Putin är beredd till.