Blir Putin som Medvedev?

I dag inleds Putins fjärde mandatperiod som president, efter segern i det riggade valet i mars. Vid lunchtid svors han in i en ceremoni i Stora Kremlpalatset och därefter följde en parad och en kortare gudstjänst i en av Kremls kyrkor. Frågan är nu vad man kan vänta sig av den ryske presidenten under de kommande sex åren.

Det talas ju ofta om Putins höga popularitetssiffror. Samtidigt ifrågasätts ibland huruvida de egentligen betyder något eller om de bara återspeglar statstelevisionens ständiga hyllande av honom, och att folk i opinionsundersökningar ofta ger de svar de tror förväntas av dem.

Det oberoende och välrenommerade Levadainstitutet uppger att människor inte är lika nöjda med vad Putin åstadkommer som de var för några år sedan. Enkelt uttryckt kan institutets senaste opinionsundersökning sammanfattas med att Putin fortfarande tillfredsställer dem som vill se ett starkt och aggressivt Ryssland men inte dem som önskar sig ett mer omhändertagande välfärdssamhälle.

Om detta är Putin, helt säkert, själv också medveten.

Så verkar det i alla fall om man läser det tal han höll vid dagens ceremoni. Där låter han förstå att utrikespolitisk aktivism och militär upprustning nu måste stå tillbaka för ekonomisk modernisering och mänsklig välfärd. Ja, han talar till och med om att utvidga friheten. Putins nya politiska linje påminner om Dmitrij Medvedevs då denne vikarierade som president 2008-2012.

Medvedevs politik var dock mest prat.

Hur sannolikt är det då att Putin menar vad han säger?

Vid det seminarium Östgruppen nyligen var med och ordnade på ABF-huset i Stockholm menade journalisten och Rysslandskännaren Kalle Kniivilä att Putin även fortsatt måste spela rollen av en hårding, eftersom det inte finns någon ekonomisk tillväxt att basera annan politik på. Människorättsförsvaren Pavel Tjikov sa också att det alla nu förväntar sig är en ny våg av repression – men att denna skulle dröja tills efter sommarens fotbolls-VM.

Erfarenheten, och polistillslaget mot helgens demonstrationer, tyder på att de hade rätt.