Dags för nya massutvisningar?

I Dagens Nyheter talas om gungningar i den ”geopolitiska balansen”, och på andra håll har jag sett spekulationer om en hårdnade gräns genom Europa – något som börjar påminna om järnridån. Så illa är det knappast. Men tonläget är onekligen högt just nu. Det handlar om Ukraina, Navalnyj, och om en lång rad ryska utrikespolitiska försyndelser – nu även bombdåd i Tjeckien.

Ja, i helgen avslöjades att Tjepiga och Misjkin, de två GRU-torpederna kända från novitjokattentatet mot dubbelagenten Skripal i brittiska Salisbury för tre år sedan, även sprängde ett eller två vapenförråd i Tjeckien hösten 2014. Vid det ena tillfället dog två förrådsarbetare.

Tjeckien har utvisat 18 ryska ”diplomater” och Ryssland har svarat med att utvisa 20 tjeckiska. Ryssland får inte heller delta i budgivningen om att bygga ett nytt kärnkraftverk i Tjeckien och tjeckerna skrotar av allt att döma sina planer på att köpa ryskt covid-vaccin. Man ber dessutom andra EU- och Nato-länder att i solidaritet också utvisa ryska ”diplomater”. Likt massutvisningarna efter Skripalattentatet 2018.

Från ryskt håll förnekar man i vanlig ordning allt och menar att tjeckerna hittat på historien på amerikansk anmodan, för att överrösta anklagelserna om amerikansk inblandning i den avstyrda statskuppen i Belarus. För detta talar tajmingen i det tjeckiska avslöjandet, som dessutom och märkligt nog gjordes en lördagskväll. Tjeckerna har också varit ute i ogjort väder tidigare. För ett år sedan hävdade de att Ryssland planerade att giftmörda några lokalpolitiker i Prag. Detta visade sig vara en anka planterad av någon på ryska ambassaden, som led i ett personligt bråk där.

Motivet till sprängningen av vapenförråden ska ha varit att den bulgariske vapenhandlaren Gebrev hade vapen där, vapen som han tänkt exportera till Ukraina. Gebrev ska ju själv ha överlevt ett mordförsök med novitjok, genomfört av GRU:s ”Enhet 29155” dit Tjepiga och Misjkin hör, våren 2015. Logiskt låter det alltså. Vad jag förstår nekar dock Gebrevs bolag till att ha haft några vapen i de sprängda förråden.

Bevisen för Tjepigas och Misjkins roll i sprängningarna bör granskas ordentligt innan Sverige och andra tillmötesgår den tjeckiska begäran. Men visar de sig hålla är det svårt att inte göra någonting. Och utvisningar av spiondiplomater är väl den åtgärd som ligger närmast till hands.

Jag vill inte förespråka undfallenhet gentemot Ryssland. Det är riktigt och viktigt att EU och Sverige sätter ned foten för att värna både intressen och värderingar. Men min känsla är att det skulle vara bra med något större eftertänksamhet än vad den rådande stämningen tillåter.