Demonutdrivaren från Jakutien

Shamanen Aleksandr Gabysjev väcker uppmärksamhet och uppskattning med sin vandring från Sibirien mot Moskva där han lovat att driva ut Putin. Gabysjev har varit på väg sedan i mars och går två mil om dagen. Han räknar med att vara framme 2021. Ett enkelt jurtatält, vedkamin och förnödenheter drar han med sig på en kärra längs vägkanten.

Gabysjev är från Sacharepubliken, tidigare känt som Jakutien, som upptar en stor del av Sibiriens yta. Ja, det är faktiskt inte bara Rysslands utan världens största subnationella enhet. Dock bara med en knapp miljon invånare. Annars är det mest tajga, tundra och permafrost.

I en videointervju förklarar Gabysjev – som är 51 men ser yngre ut – att Putin är en demon och son till de utomjordiska drakar som upprättade den första staten i Mesopotamien, en myt som han hävdar återkommer hos folk världen över och som därför är sann. Hela Putins innersta krets är för övrigt demoner och människohatare. När Gabysjev kommer fram till Moskva om två år ska han driva bort dem.

Hans shamanism är nämligen äldre och mer kraftfull än drakarna, säger han.

Av en händelse läser jag just nu boken The Occult av Colin Wilson, utgiven 1971. Där kontrasteras just den sibiriska shamanismens okonstlade närhet till naturen mot Mesopotamiens korrupta magi. Den senare består enligt Wilson av ytliga besvärjelser. Shamanistiska ritualer är däremot krävande (vilket Gabysjevs vandring är ett exempel på) eftersom ansträngning krävs för att människan ska komma i kontakt med de ockulta krafterna.

Kristendomen då, undrar journalisten som intervjuar Gabysjev, är det inte också bra att många ryssar går i kyrkan och ber för det goda?

Jodå, svarar han, det skapar ju en benägenhet att göra gott. Problemet är den kristna föreställningen om att försonas med vad det än må vara.

”Vad är kärleken till sin nästa?” frågar han retoriskt, och svarar: ”Det är att skydda denna.” Då kan man inte försonas med ondskan utan måste stå upp mot den.

Gabysjev har tydligen inte alltid varit shaman, utan även arbetat som svetsare och vaktmästare. Vid sidan av de ockulta och religiösa referenserna använder han också ett modernt politiskt språk. Putin är diktator och fascist och själv kämpar han för frihet som innebär avsaknad av våld och tvång. Han är välformulerad och jag tror att progressiva ryssar uppfattar honom som något mer än en gullig knasboll.