Dialog i Belarus långt borta

Närmare åttahundratusen människor har nu uttryckt sitt stöd för internationellt medlade förhandlingar mellan Lukasjenkaregimen och den landsflyktiga, av många förmodade, vinnaren i augustivalet Svjatlana Tsichankouskaja. Huvuddelen av dem gjorde detta under uppropets första dagar, innan myndigheterna gjorde sajten i fråga svårtillgänglig. Så man får förmoda att det verkliga stödet är högre.

Den ryske liberale publicisten Aleksej Venediktov, personligt bekant med Lukasjenka och även med Putins pressekreterare, påstår sig veta att regimen verkligen är inställd på sådana förhandlingar. Åtminstone ska man ha diskuterat dem på allvar med amerikanska utrikesdepartementet. Och motivet skulle vara att man tagit intryck av just det stora antal människor som uttryckt stöd för förhandlingarna.

I motsatt riktning talar dock att belarusiska myndigheter, i dag, rapporteras ha efterlyst Tsichanouskaja för terroristbrott. Sedan tidigare är ju hon och hennes samordningsråd efterlysta för försök till statskupp. Den här gången handlar det om ett planerat terrordåd på Frihetsdagen i torsdags, som i sista stund ska ha avstyrts av polisen. Ett filmat erkännande från en namngiven gärningsman har publicerats. Han ska ha lagt en sprängladdning i en soptunna intill ett dagis och tänkt lägga ytterligare en laddning vid en polisförläggning.

Initiativet ska enligt det framtvingade erkännandet ha kommit från ByPol, den grupp före detta poliser som tidigare läckt hemliga inspelningar och som manat till protester via sin Telegramkanal, tillsammans med det mer kända Nexta. Den avhoppade oppositionelle säkerhetsofficeren Ihar Makar gick redan innan avslöjandet ut och flaggade för att KGB planerade en provokation och att den tilltänkte påstådde gärningsmannen satt i förvar och skulle förevisas när det blev dags.

Svjatlana Tsichanouskaja kommer snart att begäras utlämnad från Litauen för de påstådda terrorplanerna, vilket knappast tyder på att hon kan räkna med en inbjudan till politiska förhandlingar. Och även om det stora stödet för sådana säkert gjort visst intryck på regimen, så talar Frihetsdagens fåtaliga gatuprotester i motsatt riktning. Över tvåhundra greps men inga påtagliga manifestationer kom till stånd. På lördagen gjordes ett nytt försök till gatuprotester – faktiskt ett mer uttalat sådant – men också det med liten uppslutning. Ett hundratal människor greps. Och det mesta talar för att Lukasjenka tills vidare tycker sig sitta ganska säkert vid makten.