Ett mordförsök med grumliga motiv

Varför den ryska säkerhetstjänsten FSB försökte mörda Navalnyj i augusti förra året vet vi inte. Min första tanke var att det hade att göra med de rekordstora protesterna i Belarus, efter det riggade valet där. För den ryska regimen var risken påtaglig att demonstrationsvågen skulle sprida sig dit – och den enda i Ryssland som kan ställa sig i spetsen för en sådan jätteprotest är just Navalnyj. Alltså vore det relevant att röja honom ur vägen just precis då.

Mitt resonemang bottnade också i misstankar om rysk inblandning, och mer specifikt uppgifter om den ryska militära underrättelsetjänsten GRU:s inblandning, i den belarusiska politiska krisen. GRU hade ju även tidigare använt nervgiftet novitjok, som Navalnyj förgiftades med. Att underblåsa krisen i Belarus och samtidigt röja honom ur vägen skulle kunna vara olika delar i samma höga spel från ryskt håll.

Senare under hösten framkom att det inte var GRU utan FSB som hade försökt giftmörda Navalnyj. Och i dagens avsnitt av Östpodden uppmärksammar Kalle Kniivilä mig på att FSB:s giftmordskommando gav sig på Navalnyj redan en dryg månad innan det belarusiska valet, i början av juli. De var på plats i Kaliningrad samtidigt som Aleksej Navalnyj och hans hustru semestrade där. Och hans hustru Julia blev plötsligt mycket trött och sjuklig under vistelsen.

Alldeles omöjlig blir väl inte min tes av detta. Men Kalle påpekar i vårt poddsamtal att detta förgiftningsförsök sammanfaller i tiden med Putins konstitutionsreform. Och det ter sig kanske mer rimligt att söka förklaringen till oppositionsledarens undanröjande i den inrikespolitiska ryska situationen.

Konkret så avslutades den utomrättsliga folkomröstningen 1 juli, Putin skrev under förändringarna 3 juli och de trädde i kraft 4 juli. Senast 5 juli kan FSB-männen ha applicerat giftet i parets hotellrum, för då lämnar de Kaliningrad. Och 6 juli blir Julia Navalnaja dålig. Om detta berättar Kalle Kniivilä litet mer utförligt i en kommande bok och förloppet har kartlagts och presenterats av brittiska Bellingcat som ju alltid har tillgång till vanligen oåtkomliga fakta.

Navalnyjs frånfälle skulle onekligen ha manifesterat den politiska nyordningen på ett mycket effektfullt sätt.

Riktigt vari denna nyordning består är för mig dock ännu oklart. Sedan en tid har jag, på ganska lös grund får jag erkänna, framfört tesen att Putinregimen håller på att bli mindre gangsterartad och mer statsmannalik. Kanske är det så enkelt som att man vill bli av med den person som mest ihärdigt hävdar motsatsen.