Fler tortyruppgifter om FSB

För ett år sedan uppmärksammades att FSB i Sankt Petersburg hade torterat flera anarkister, som var gripna och anklagade för att tillhöra en terrorgrupp kallat ”Nätet”. Det fallet pågår fortfarande. Nu rapporterar Radio Svoboda dessutom om ett annat tortyrfall från samma tid.

Det gäller Pavel Slomnov, som greps 31 januari 2018, anklagad för vapenbrott. Detaljerna i fallet framgår tyvärr inte i reportaget, förutom att Slomnov och hans försvarare menar att själva brottet begicks av andra. Det enda vittnesmålet mot Slomnov ska ha avgetts av en person som greps samtidigt som han själv och som sedan tog tillbaka vad han sagt – med hänvisning till att han tvingats säga det under tortyr med elchockspistoler.

Slomnov själv blev grovt misshandlad av FSB-männen när han greps. En av dem ska dessutom ha tryckt sitt finger genom Slomnovs trumhinna så att den sprack och han är nu döv på ena örat.

Att Slomnov verkligen misshandlades står utom allt tvivel. Olika häkten ska ha vägrat att ta emot honom utifrån det skick han var i efter gripandet. Men anmälan av tortyren har än så länge inte lett någonstans, utredarna påstår sig inte kunna faststlå vem det var som misshandlade honom.

Anklagelserna om vapenbrott har man inte lyckats styrka. Så när ett år i torsdags hade passerat sedan gripandet skulle Slomnov egentligen ha släppts ur häktet. Men i stället hittade man en förevändning att behålla honom där. Han anklagas nu för att ha uttalat stöd för terrorism. En cellkamrat vittnar nämligen om att Slomnov uttryckte sitt gillande när de i höstas såg tv-nyheten att en yngling sprängt sig till döds på FSB:s kontor i Archangelsk.

En sannolik förklaring till att FSB inte lyckats styrka anklagelserna om vapenbrott är – förutom att han kan vara oskyldig – att Slomnov har två engagerade försvarsadvokater. Dessa råkar vara hans egen bror och far, vilket förklarar engagemanget. Annars är ryska försvarsadvokater inte kända för överdriven nit, utan snarare för anpasslighet. Ungefär en dom av femhundra är friande i Ryssland.

Även aktiva försvarsadvokater riskerar dock att bli föremål för fula knep i dagens Ryssland.

Efter ett skarpt meningsutbyte i augusti där Slomnovs bror ska ha kallat utredningsledaren för fascist anklagas han nu för förolämpande av tjänsteman. Enligt brodern förelåg ingen förolämpning utan detta var något som utredningsledaren hittade på senare under hösten, som hämnd för att man då uppdagat hur utredarna framtvingat vittnesmålet mot Slomnov. Detta verkar också troligt.

Gripandena av Slomnov och av anarkisterna ägde rum inför det ryska presidentvalet, och kanske spelade det roll att den politiska temperaturen då var högre än vanligt. Men frågan är om FSB nu kan eller vill backa från den sortens metoder.